Počinje suđenje Ratku Mladiću

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Današnji početak suđenja u Haškom tribunalu pratiće 126 akreditovanih novinara iz medija širom sveta

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

MLADIĆ ODBIO DA SE IZJASNI O KRIVICI

U prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom, početkom juna i jula prošle godine, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, ali je optužbe nazvao "monstruznim" i "gnusnim". Predsedavajući sudija Alfons Ori, u spis je uveo da je Mladić izjavio da nije kriv.

Tužilaštvo za uvodnu reč ima šest sati. Prvog svedoka protiv Mladića, tužioci bi trebalo da izvedu 29. maja.

SVEDOCI
Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka, od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici. Iskazi većine svedoka - koji su već svedočili na drugim suđenjima pred Tribunalom - biće, radi uštede vremena, uvedeni u dokaze u pisanom obliku.

ODBRANA

Mladićevi branioci su Branko Lukić i Miodrag Stojanović.

Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo".

Odbrana je obavestila sud da neće izložiti svoju uvodnu reč sve dok tužilaštvo ne završi svoj dokazni postupak.

Na početku suđenja, Tribunalu se neće obratiti ni optuženi Mladić. Branioci su više puta upozoravali da nisu spremni za početak procesa, budući da im tužilaštvo nije na vreme predalo ogroman dokazni materijal. Sve zahteve za odlaganje suđenja, sudije su, međutim, odbile.

OPTUŽNICA KAO ZA KARADŽIĆA
Po istoj optužnici, Tkao za Mladića, Tribunal već dve godine sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Početkom maja, tužioci su završili izvođenje dokaza protiv Karadžića, koje su počeli u aprilu 2010.

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Prema optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Te teritorije trebalo je da budu uključene u jedinstvenu srpsku državu.

Kao drugi članovi tog zločinačkog poduhvata, u optužnici su navedeni i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan, Vojislav Šešelj i drugi.

Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".

Prvu optužnicu protiv Mladića Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on na slobodi ostao do 26. maja prošle godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije, izručen je Tribunalu.

Pogledajte još