Incidenti na suđenju Mladiću

Suđenje Ratku Mladiću, godinu posle njegovog hapšenja i izručenja Tribunalu, počelo je danas i to uz dobacivanja sa galerije gde sedi publika - uglavnom porodice žrtava iz BIH. Ratko Mladić na to nije ostao miran već je reagovao i to vrlo neprimereno.

Strani mediji javljaju da je sudija Alfonso Ori zbog toga pozvao obe strane da ne "uspostavljaju kontakt očima" i da "prekinu neprikladnu komunikaciju ko god da je inicira".

Agencije su javile da je Mladić u jednom trenutku uspostavio kontakt očima sa jednom od muslimanki u publici i prešao rukom preko grla, što je potom navelo sudiju Orija da odredi kratku pauzu i pozove prisutne da prekinu sa "neprikladnom komunikacijom".

Suđenje Mladiću odvija se u prepunoj sudnici. Procesu prusustvuju brojni strani novinari.

Mediji su preneli da je Mladić aplaudirao sudijama prilikom ulaska u sudnicu pokazujući palčeve na gore.

"Jutranji list" navodi da je u sudnici bilo oko tridesetak porodica žrtava, većinom žena iz Srebrenice koje su stražari stalno smirivali jer su negodovale u pola glasa komentarišući postupak i svađajući se sa Mladićem gestovima preko neprobojnog stakla.

Jedna od majki srebreničkih žrtava je tokom izlaganja tužilaca nekoliko puta prošaputala "lešinaru," navodi Rojters.

Svetski mediji opširno izveštavaju o početku suđenja Ratku Mladiću - zapadna štampa naziva ga "balkanskim kasapinom" i "pionirom etničkog čišćenja", a ruski mediji primećuju da je ratnog komandanta Vojske RS evropska javnost "već proglasila krivim".

Britanski Bi-Bi-Si (BBC), osim izveštaja sa početka suđenja, objavio je i Mladićev profil, opisujući ga kao "simbol srpske kampanje etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka", zajedno sa Radovanom Karadžićem.

Pogledajte još