Projekat "OK_DOC"

"OK-DOC" (Obrazovni Kvorum Documentary)

Grad Niš - na raskrisnici puteva, urbani centar južne Srbije, drugi grad po veličini u Srbiji - sa svim svojim specifičnostima i potencijalima nudi pregršt tema za umetničko izražavanje. Stoga je, kako se navodi, Agencija za TV aktivnosti iz Niša "L2Media" u saradnji sa produkcijom "Revision" iz Beograda pokrenula radionicu dokumentarnog filma čiji krajnji cilj će biti izrada dokumentarnog filma o Nišu pod nazivom "Vilin Grad". 

Ovaj film, kojim će polaznici radionice autentičnim filmskim jezikom predstaviti svoje viđenje kulture, istorije i duha Niša, tokom sledeće godine će učestvovati na prestižnim evropskim i svetskim filmskim festivalima. U deset kratkih priča u trajanju od po pet minuta polaznici radionice će predstaviti svoje priče o gradu koje će se na kraju uklopiti u celinu pod nazivom "Vilin Grad".

Program radionica se organizuje sa ciljem stvaranja dokumentarnog filma. Projekat je takođe osmišljen i kao afirmacija novih mladih autora. Učesnici radionice će se upoznati sa specifičnostima snimanja dokumentarnog filma iz umetničke pozicije reditelja kroz proces nastanka dokumentarnog filma, kao i sa produkcijskim specifičnostima tog formata. 

Mentor i predavač u ovoj radionici je prof. Milan Peca Nikolić, a film će premijeru doživeti upravo u Nišu, nakon čega će krenuti put 50 svetskih filmskih festivala.

Pogledajte još