Šešelj ima negu kao osobe van pritvora

HAG, 21. maja 2012. (Beta) - Lekari specijalisti iz Švedske, Belgije i Srbije utvrdili su, na poziv Haškog tribunala, da optuženi Vojislav Šešelj, koji pati od srčanih tegoba, u sudskom pritvoru uživa istu medicinsku negu kao stanovništvo van pritvora.

"Mislimo da su medicinska nega i kapaciteti u pritvoru u najmanju ruku jednako efikasni i na istom nivou kao oni koji se nude stanovništvu van pritvora. Verujemo, takodje, da su pritvorski medicinski kapaciteti odgovarajući za Šešeljevu bolest", piše u zaključcima tročlanog specijalističkog tima.

Kako je saopštio Tribunal, to su, posle obilaska pritvora i uvida u ranije izveštaje o Šešeljevom zdravstvenom stanju utvrdili endrokrinolog iz Švedske Tomas Kjelstrom, gastroenterolog iz Belgije Andre Mast i kardiolog iz Srbije Zdravko Mijailović.

Lekari su u svom izveštaju naveli da im Šešelj nije dozvolio da ga pregledaju, niti da imaju uvid u istoriju njegove bolesti. Zbog toga su se, kako su naznačili, oslanjali, izmedju ostalog, na rezultate pregleda Šešelja koje su obavili izmedju 2009. i 2011, kao i na nalaze ekipe srpskih lekara koja ga je posetila i pregledala početkom ove godine, predvodjena Miodragom Bojićem.

Osvrćući se na zaključak Bojića i kolega da uslovi u pritvoru nisu primereni Šešeljevoj bolesti i da bi on stoga trebalo da bude pušten, medjunarodni specijalistički tim naznačio je da je da puštanje pritvorenika opravdano samo u slučaju "kada pati od neizlečive bolesti, što očigledno nije slučaj" ili kada "njegovo stanje zahteva stalnu specijalističku negu u bolnici".

U izveštaju, trojica specijalista procenila su da je rizik od pogoršanja Šešeljevog zdravstvenog stanje jednak riziku sa kojim se osobe sa istim poremećajem suočavaju van pritvora.

Pogledajte još