FMP: Ponašanje čelnika NLB lige napad na srpsku košarku

BEOGRAD, 18. novembra 2008. (Beta) - Košarkaški klub FMP Železnik saopštio je da ponašanje pojedinih čelnika Jadranske lige posle incidenata na utakmici sa Heliosom u Domžalama predstavlja "napad na perspektivu srpske košarke".

FMP je u subotu poražen na gostovanju Heliosu (82:96) u meču osmog kola. U Železniku su ljuti na sudije Dubravka Muhvića i Dražena Pehara, koje su im u poslednjem minutu dosudile četiri tehničke greške.

Pre tehničkih grešaka, isključeni su trener Slobodan Klipa i sportski direktor Ratko Radovanović. Ekipa FMP-a se povukla sa terena, ali se ubrzo i vratila posle insistiranja vlasnika kluba, Nebojše Čovića.

"Sve ovo vidimo kao napad na perspektivu srpske košarke, jer za FMP igraju reprezentativci svih kategorija Srbije, kao i napad da se klubovi iz Srbije svedu na što manji broj u NLB ligi", ističe se u saopštenju.

Beogradski tim u saopštenju je naveo da su sudije "direktno uticale na rezultat".

"Navedene sudije već duže vreme smišljeno i tendenciozno sude protiv i na štetu FMP-a", navodi se u saopštenju.

Incidenata je bilo i medju igračima, pošto je ruski košarkaš Aleksej Laškevič iz Heliosa na nacionalnoj osnovi vredjao člana FMP-a, Izrealca Gaja Pninija.

"Neverovatno je saznanje da ne postoji zaštita u propozicijama i kodeksima za nacionalističko vredjanje Jevreja, Srba i drugih naroda, ali zato postoji efikasna zaštita Pehara, Muhvića i drugih znamenitih ličnosti NLB lige", ističe se u saopštenju.

Klub iz beogradskog predgradja istakao je i da delegat Vinko Potočnik posle utakmice nije omogućio kapitenu FMP-a da potpiše zapisnik u kojem su se nalazile žalbe na sudjenje, a potom je izgubio taj papir.

"Najveću štetu ligi nanose nekorektne i nepoštene sudije i oni koji im to dopuštaju, a ne oni koji ne pristaju na to i traže zaštitu od bahatosti, arogancije i nepoštenje raznih Pehara i Muhvića", dodaje se u saopštenju.

Pogledajte još