Nova istraga protiv Berezovskog

MOSKVA, 29. maja 2012. (Beta-AFP) - Ruske vlasti otvorile su u utorak istragu protiv milijardera Borisa Berezovskog koji živi u Velikoj Britaniji, zbog podsticanja na "masovne nerede" nakon što je pozvao gradjane da spreče povratak Vladimira Putina u Kremlj.

"Berezovski je javno pozvao ruske gradjane na masovne nerede praćene nasiljem što su nelegalni akti u cilju sprečavanja inauguracije izabranog predsednika Vladimira Putina" 7. maja, saopštio je istražni komitet.

U otvorenom pismu objavljenom na sajtu radija Eho Moskve koje je povučeno nakon pretnji tužbom, ali je dostupno na sajtu Berezovskog, milijarder je predložio novčanu nagradu onima koji "zaustave opasnog kriminalca Putina".

Berezovski je pozvao Ruse da spreče Putinovu povorku da udje u Kremlj 7. maja kada je bila inauguracija.

Putin je na izborima 4. marta izabran za predsednika sa 64 odsto glasova, a zakletvu je položio 7. maja i tako po treći put ušao u Kremlj nakon dva mandata od 2000. do 2008. godine.

Rusija je u više navrata tražila izručenje Berezovskog koji je stekao bogatstvo u privatizacijama tokom 90-ih godina, a zemlju napustio nakon Putinovog dolaska na vlast.

Pogledajte još