Virtuelne prevare i stvarni razvodi

Jedna virtuelna bračna prevara postala je uzrok razvoda u stvarnom svetu. Engleskinja Ejmi Tejlor podnela je zahtev za razvod kada je otkrila da je muž vara u Sekond lajfu, internet zajednici u kojoj igrači uzimaju kontrolu nad likovima, odnosno Avatarima, mešaju se sa ostalima i učestvuju u seriji veštačkih svetova.

"Uhvatila sam ga kako se mazi sa ženom na sofi u igri. Izgledalo je zaista emotivno. Priznao je da je razgovarao sa ovim ženskim igračem iz Amerike nedelju ili dve i rekao da je naš brak gotov, da me više ne voli", ispričala je Ejmi.

Ova "onlajn" drama pokazuje koliko su neki ljudi postali emotivno uneti u svoje virtuelne identitete, ocenila je Elen Helsper, istraživač Oksfordskog  Instituta za internet, koja izučava uticaj interneta na međuljudske odnose.

Sajber seks i veb-poznanstva danas su već uobičajeni. Mnogi na mreži nalaze utočište za skrivene strasti i želje. Sajber seks, kažu stručnjaci, ima četiri glavne karakteristike: anonimnost, dostupnost, inspiraciju i interakciju. Zdravstveni rizik je nula. 


Stvarna ljubomora

Na pitanje da li se onlajn odnosi mogu smatrati klasičnim bračnim neverstvom, eksperti još nemaju usaglašeni stav.

"Neko vreme činilo se da prevara nije važna dok god se dešava onlajn. Istraživanja su, međutim, pokazala da to nije svet za sebe. Podjednako je bolno, bez obzira da li je elektronski ili fizički", kaže za AP Elen Helsper.

Ejmi Tejlor, koja ima 28 godina, i njen 40-godišnji suprug Dejv Polard upoznali su se 2003. godine, u sobi za internet četovanje. Oboje su invalidi i oboje su napravili likove u Sekond lajfu, trodimenzionalnom virtuelnom svetu sa milionima korisnika. Ejmi, koju u igri predstavlja mršava, tamnokosa mlada žena koja voli kaubojska odela, prvo se venčala sa svojim voljenim u virtuelnoj ceremoniji održanoj u egzotičnom tropskom ambijentu. Ona i Polard, koga u igri predstavlja dugokosi, mišićavi muškarac u odelu, venčali su se potom u stvarnom životu.

Fotografija njihovih zgodnih Avatara stoji pored one sa stvarnog venčanja, na kojoj se nalazi punački par. On je proćelav sa naočarima i crvenim cvetom u reveru, a ona u majici sa cvetnim dezenom umesto venčanice.

Njihov brak počeo je da se raspada kada je Ejmi uhvatila Avatara svog supruga u sajber seksu sa virtuelnom prostitutkom. Pružila mu je posle toga još jednu šansu, ali je otkrila da je on "ponovo odlutao". 


Opasno po život

Prošlog meseca u Britaniji jedan vozač kamiona osuđen je na 14 godina zatvora za ubistvo supruge, koje je počinio kada je otkrio da je ona promenila status na Fejsbuku na "sama", samo nekoliko dana posle razlaza.

U avgustu je jedna Amerikanka optužena pošto je otkriveno da je planirala stvarnu otmicu svog momka, koga je upoznala u Sekond lajfu.

U Japanu je korisnica popularne Mejpl stori, onlajn avanture, toliko pobesnela zbog iznenadnog virtuelnog razvoda, da se ulogovala šifrom svog internet muža i ubila njegov lik. Optužena je za nelegalno pristupanje kompjuteru i manipulisanje elektronskim podacima.

Ejmi i Dejv s početka priče, uprkos stvarnom razvodu, deluju posvećeno u traženju nove ljubavi na internetu.

Ona je već pronašla novog čoveka u alternativnom sajber univerzumu mega-popularnog "Vorlda of Vorkrafta".

Dejvov profil u Sekond lajfu u isto vreme kaže da je ponovo virtuelno veren i da ne može da dočeka da svoju verenicu oženi "irl", što je skraćenica za engleski "in real life" - u stvarnom životu. 

(FoNet)
London

Pogledajte još