Partizan – Standard: Zbogom Evropo!

Fudbaleri Partizana su nakon Sampdorije i Študgarta poklekli i pred Belgijancima, ekipom Standarda iz Liježa, pošto su na svom stadionu poraženi sa 0:1. Nakon ovog poraza naš predstavnik više nema nikave šanse da dočeka proleće na evro sceni.

Odlučujući pogodak dao je brazilac De Kamargo u 35. minutu, nakon centaršuta Mbokanija i loše procene golmana Božovića. Najrealniju šansu za gol Partizan je imao u prvom poluvremenu kada je Tošić pogodio prečku, a prema rečima trenera Jokanoviće zbog prevelikog poštovanja protivnika izašli su kao poraženi iz ove utakmice:

„Rivali su nas izvarali u većini evropskih utakmica u ovoj sezoni. Neiskutvo je u pojedinim momentima došlo do izražaja, a večeras smo primili identičan gol kao u Istambulu. Pravili smo greške koje se u Evropi ne praštaju. Dali smo sve od sebe da postignemo gol u drugom poluvremenu, ali, na žalost, nismo uspeli u tome“.

Najveća opasnost tokom utakmice gostima je pretila od Tošića, sa kojim je Jokanović pomalo i eksperimentisao na mestu levog beka:

„U prvom poluvremenu on je bio na toj poziciji i igrao je korektno, ali taj eksperiment bas i nije uspeo. Tokom drugih 45. minuta vraćen je na poziciju veziste i tu je bio standardno dobar“.

Trener Standarda, Laslo Beleni, izrazio je zadovoljstvo zbog pobede, uz nagoveštaj da će u meču sa Seviljom navijati za Partizan:

„Odmah po završetku utakmice postao sam navijač Partizana. Ova ekipa nije zaslužila da završi takmičenje bez boda. O večerašnjoj utakmici ne bih puno pričao, jer su vremenski uslovi diktirali tempo obe ekipe, ali mislim da smo zasluženo pobedili. Igrač koji nam je zadavao najviše problema bio je Tošić na desnoj strani, ali uspeli smo da se prilagodimo i u finišu smo propustili još neke izgledne šanse“.

Reprezentativac Srbije i član Standarda, Milan Jovanović, je tek nakon meča otkrio da je njegovo učešće na utakmici bilo pod velikim znakom pitanja:

„Imao sam stomačni grip i zato sam tražio zamenu u drugom poluvremenu. Mislim da smo odigrali inteligentno, jer smo došli po bod, a uzeli sva tri. Vremenski uslovi su više odgovarali nama, nego Partizanu, jer smo fizički dominantniji“.

Činjenicu da su posle ovog meča na čelu grupe sa maksimalnim učinkom Jovanović ne ocenjuje kao slučajnost:

„Iako će zvučati prepotentno mislim da je trebalo da izbacimo Liverpul u kvalifikacijama za Ligu Šampiona. Pobedili smo Everton, Sevilju i Partizan na terenima gde su mnogo veće ekipe gubile bodove. Naš kvalitet je, prema mom mišljenju, veći od takmičenja u kome sada igramo“.

O timu Partizana Jovanović dodaje:

„Ovaj tim bi trebalo sačuvati za narednu sezonu i samo ga još malo pojačati, kako bi bili kvalitetniji. Odliv mladih igrača najviše šteti našem fudbalu i zbog toga naši timovi ne beleže bolje rezultate. Partizan bi mogao mnogo bolje u narednoj sezoni ako ne rasproda tim koji sada ima“.

Najviše hvaljen posle meča, Zoran Tošić, žali za propuštenim šansama, ističući kako je bar remi bio realnost za ovakvu utakmicu:

„Sve vreme smo verovali da možemo da preokrenemo rezultat i na poluvremenu smo se dogovorili da krenemo na sve ili ništa. Imali smo nekoliko prilika, ali ih nismo iskoristili. I to je fudbal... Standard je dobar protivnik, bili su dominantniji u duelima i skokovima, dobro su se postavljali i to im je donelo pobedu. Iako svi pričaju da smo neiskusni, mislim da imamo i dosta iskusnih igrača i nadam se da će sve ovo biti samo dobar nauk za sledeću sezonu“.

Za razliku od Tošića i većine igrača koji su nakon utakmice pominjali sreću kao presudni faktor i za ovu i za predhodne utakmice, Moreira je imao potpuno drugačiji stav:

„Ovo je naša realnost u ovoj sezoni. Međutim ne smemo sa tim da se pomirimo, jer imamo dobar tim. Tim ne treba da bude dobar samo na papiru, već i na terenu, što mi nismo bili. Ne možeš samo da se plasiraš u Ligu Kupa UEFA i time da se zadovoljiš. Treba sve da nas je sramota i u budućnoti moramo da radimo mnogo bolje“.

U drugom meču grupe C Sampdorija i Štutgart su igrali nerešeno, 1:1, tako da je sada Standard prvi sa 6 bodova iz dva meča, Sampdorija ima 4 boda iz dve utakmice, Študgart iz tri meča ima četiri boda, Sevilja iz dva meča tri boda, a Partizan iz tri utakmice nema ni jedan bod.
.
Poslednji meč crno-beli će odigrati 3. decembra protiv Sevilje u Španiji.

Katarina Stojković
28.11.2008.

Pogledajte još