Bajagin "Vodič kroz snove" u prodaji!

Pesme Momčila Bajagića Bajage obeležile su period istorije domaće rok muzike. Knjiga „Vodič kroz snove“ u izdanju „Večernjih novosti“ prvi je pokušaj da se Bajagini stihovi saberu na jednom mestu.

U knjizi se našlo sedamdeset pesama koje je Bajaga pisao za sebe, ali i za druge izvođače, poput Zdravka Čolića, ili ih je snimio još sa Ribljom Čorbom.

Bajagić je u izjavi Tanjugu rekao da je to velika stvar, ako se ima u vidu da diskografija polako nestaje i da je u Engleskoj, koja je kolevka rokenrola, prošle nedelje prodato najmanje diskova od kada postoji taj format. "Ja sam shvatio da 'Novosti' kao izdavačka kuća, imaju jako dobru prodajnu mrežzu po čitavoj Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srbiji i mislim da je to najjednostavniji način da u svako malo mesto u isto vreme stignu i disk i knjiga", rekao je Bajaga.

On je dodao da su uspeli da zbog velikog tiraža (20.000) obezbede popularnu cenu (450 dinara) kako bi u ova teška vremena pružili ljudima mogućnost da imaju originalni disk i da ne moraju da idu u veliki grad, već tamo gde kupuju novine mogu da kupe i ovaj paket.

Na albumu se nalazi osam novih pesama i dve bonus pesme - "Bežis od mene ljubavi", koju je Bajaga napisao za seriju "Vratiće se rode" i pozorišnu predstavu "Instant seksualno vaspitanje", i "Još jednom", koja traje osam minuta i 20 sekundi, te su napravili posebnu verziju za radio u trajanju od pet minuta.

"Znam da je idealna forma za pop hit između 3,5 i 4 minuta i ja ponekad uspem da se uklopim, ali ovoga puta nisam i mislim da će to biti na zadovoljstvo ljudi koji će je slušati", istakao je on.

Album dobio naziv po "maloj, jednostavnoj pesmi", koju je Bajaga poslednju napisao i da ona zapravo otvara album. "Prvo sam napravio ovih sedam, pa onda nju, koja na neki način sublimira čitav album. Govori pomalo o putovanju i samokritična je prema životu, onako kako mislim da bi čovek u mojim godinama trebalo da razmišlja o nekim stvarima", ispričao je Bajaga.

"Daljina, dim i prašina" snimljena je sa dve akustične gitare i gudačkim kvartetom i na albumu ima stilski potpuno raznovrsnih pesama. "Od bluza, rokenrola, soula, ima dosta duvača, čak i svinga i malo džeza, svašta smo pomešali kao što je uvek i bilo kada imamo dobre albume", dodao je Bajagić.

Uz disk objavljena je i zbirka poezije "Vodič kroz snove" koju čini sedamdesetak pesama, koje je Bajagić pisao poslednjih 30 godina, a podeljene su u tri dela: pesme pisane za bend, za prijatelje i pesme za novi album.

Pogledajte još