Uspeh počinje u duši

Kako da nam pođe za rukom da se osećamo uspešnim? Što vidimo većim ono što smo postigli, to je veći naš doživljaj uspeha. Bečki psiholog Julia Umek otkriva, kako da koristimo dušu kao izvor snage za uspeh.

Da li bi bio uspeh dobitak na lotou? Ili, da li je uspeh kada je neko lep ili kada je neko dobar prijatelj. Takve pojave uglavnom ne predstavljaju uspeh. Uspeh je uvek povezan sa trudom. Što se učinjeno delo čini većim utoliko je i jači osećaj uspeha, smatra Umek.

Za svakog čoveka je najvažnije da jasno zna, šta za njega predstavlja uspeh. Odgovaranjem na ovo pitanje, već ste prešli granicu duševnog stanja, jer je uspeh osećaj, a osećanja su smeštena u duši.

Drugo važno pitanje za svakoga glasi: „Kakvi su moji unutrašnji dijalozi?“ Ubeđenja kao što su „Ti si gubitnik“ i slična moraju se ispraviti. Nastojte da Vaša ubeđenja budu pozitivna predskazanja, kao na primer „Uspeću, ja to mogu!“, ili „Ja verujem u sebe“.

Ipak najvažnija je rečenica: „To je moj lični uspeh“. Mi uvek težimo ka tome da se poredimo sa drugima. Takvim poređenjima mi slabimo našu poziciju. Bolje je porediti se sa sobom i radovati se svakom ličnom napretku. Postavite sebi male ciljeve, koji su ostvarivi, svaki makar i mali uspeh vrednujte pozitivno, svakodnevno se pohvalite i nagradite, to omogućuje uspeh.

U duševnom životu uvek postoje mogućnosti da se ostvari cilj i uživa u uspehu. Razmišljanje samo u crno-belim slikama ne prija duši. Ko počne da koristi rečenicu: „Uvek postoji neki treći put, daj da vidim koji“, on je na dobrom putu ka uspehu, savetuje Umek. 

Compress
BEČ, 10. decembra 2008.

Pogledajte još