Ne treba očekivati veće skokove kursa

BEOGRAD, 12. juna 2012. (Beta) - U narednom periodu ne treba očekivati veće skokove, odnosno veći pad vrednosti kursa dinara, ocenio je u utorak profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris.

On je novinarima na Ekonomskom fakultetu nakon promocije knjige "Monetarno-kreditna politika" kazao da nisu postojali realni faktori koji su uticali na ovoliko slabljenje kursa dinara u prethodnom periodu.

Prema rečima Fabrisa, kurs dinara ovih dana je reagovao na visok stepen neizvesnosti i političke nestabilnosti, ali Narodna banka Srbije (NBS) je pravovremeno reagovala i preko devizne intervencije je izvukla značajnu količinu novčane mase.

"Ukoliko imamo u vidu našu realnost mi smo osudjeni da u tekućim uslovima imamo kontinuirano slabljenje kursa dinara u odnosu na evro, a razlozi su što imamo višu inflaciju nego u evrozioni, visok budžetski deficit i deficit spoljnotrgovinske razmene, ali i što nemamo jaku ekonomiju koja bi stala iza kursa", kazao je on.

Fabris je naglasio da je za stabilan i čvrst kurs dovoljan samo jedan uslov - jaka ekonomija, a sve ostalo su mere koje usporavaju slabljenje vrednosti kursa u uslovima slabe ekoniomije.

NBS je objavila da je dinar u maju prema evru oslabio za četiri odsto, dok je za pet meseci ove godine pad bio 8,7 procenata.

Pogledajte još