Obeležen Svetski dan davalaca krvi

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) - Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije obeležili su u četvrtak u centru Beograda Svetski dan davalaca krvi, 14. jun, i pozvali gradjane da postanu dobrovoljni davaoci i daju krv.

Na Trgu republike postavljen je transfuziološki autobus, a volonteri Crvenog krsta informisali su gradjane o važnosti davanja krvi, imajući u vidu da je samo u Beogradu potrebno obezbediti oko 400 jedinica krvi dnevno.

U 2011. godini Institut za transfuziju krvi Srbije prikupio je 60.650 jedinica krvi, što je rekordan broj u poslednjih desetak godina, a prema podacima instituta ove godine se beleži porast broja davanja krvi.

Pozivu da daju krv odazvali su se i funkcioneri Demokratske stranke Boris Tadić i Dragan Djilas.

Tadić je pozvao gradjane da daju krv, ali i da postanu donatori organa, jer je Srbija medju poslednjim državama po broju transplatacija.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se od 2005. godine, a ovogodišnji slogan manifestacije je "Svaki davalac krvi je heroj". Taj dan je odabran, jer je to datum rodjenja Karla Lajštajnera, koji je otkrio krvne grupe.

Pogledajte još