Krle kao NBA grom

Ruska bajka kratko je trajala. Posle samo šest meseci od senzacionalnog transfera u Trijumf iz Moskovskog regiona, Nenad Krstić vratio se pod NBA reflektore. Reprezentativac Srbije potpisao je u ponedeljak faksimil trogodišnjeg ugovora sa Oklahoma siti Tandersima, vredan 15,5 miliona dolara (4,7 u prvoj, 5,2 u drugoj i 5,6 u trećoj sezoni). 

- Nju Džersi ima sedam dana da izjednači ponudu, ali to se verovatno neće desiti - kaže Krstić, koji je u ponedeljak bio gost "Sporta" i kompanije "Novosti". - Oklahoma je trenutno najslabiji tim lige, ali to mi u ovom trenutku i odgovara. Nema tenzije, imaće visoku poziciju na draftu, a ceo grad živi za košarku. 

Kakvi su utisci iz Trijumfa?
- Uopšte nisam pogrešio kada sam potpisao za ruski klub. Ne kajem se, dobio sam sjajne finansijske uslove (šest miliona evra za dve sezone), koji su tada bili jači od sportskih motiva, jer, uz dužno poštovanje, ruska liga nije NBA. Nisam zadovoljan rezultatima, trener nije mogao da uklopi veliki broj novih igrača koji su došli dve nedelje pre početka sezone. Kao najplaćeniji u timu, osećao sam obavezu da preduzmem nešto na obostranu korist. Rusi su ispali maksimalno korektni, ispoštovali su sve što smo dogovorili. 

Da li je ispravan utisak da ste i u trenutku dolaska u Rusiju imali želju da se vratite u NBA?
- Razmišljao sam o povratku u NBA jednog dana, ali ne usred sezone. Želeo sam da odigram bar jednu godinu u Rusiji. Da smo imali bolje rezultate, ko zna šta bi bilo. Sada imam želju da dokažem svima da sam zdrav, mada sam svestan da će me priče o povredi kolena pratiti kroz čitavu karijeru. To je veći motiv od nastupa na NBA ol-star meču. 

Da li su reprezentaciji potrebni igrači kvaliteta Igora Rakočevića, Saše Pavlovića...?
- Njihov kvalitet nije sporan, samo je pitanje da li žele da igraju. Mislim da bi trebalo ispoštovati momke koji su igrali kvalifikacije, iako oni koje ste pomenuli svojim kvalitetom možda i više zaslužuju mesto u timu. Imali smo mnogo negativnih iskustava sa uklapanjem u ekipu, najbolniji primer je Evropsko prvenstvo 2005. u našoj zemlji - zaključuje Krstić, koji u četvrtak putuje u Oklahomu. 

Igraću u Poljskoj sto posto

Da li povratak u NBA menja planove za nastup u reprezentaciji na EP u Poljskoj?
- Ne, igraću sto odsto! Bilo bi glupo da ne igram kada sam već prošao kvalifikacije. Malo mi je krivo što smo dobili najtežu grupu. Zna se kakvu ekipu imaju Španci, Slovenci dolaze u najjačem sastavu, a Britanci imaju nekoliko NBA igrača. Dobar rezultat je plasman na SP u Turskoj 2010.

Večernje novosti
23.12. 2008.

Pogledajte još