Eštonova posrednik u dijalogu Beograda i Prištine?

"Za nastavak dijaloga se čeka nova vlada u Srbiji. Nje još nema. Kad Srbija dobije vladu, onda ćemo se konsultovati i sa Beogradom i sa Prištinom oko toga na koji način i kada će dijalog biti nastavljen", istakla je u izjavi za "Novosti" portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Ona je istakla da je jasno da dijalog mora da se nastavi i da već postignuti dogovori moraju biti što je pre moguće primenjeni.

U sedištu EU nemaju u planu da bilo šta samoinicijativno menjaju u sadašnjem formatu dijaloga između Beograda i Prištine, ističu izvori "Novosti" u sedištu evropske diplomatije, naglašavajući da eventualno podizanje dijaloga na politički nivo pre svega zavisi od dogovora dve strane.

"Ako se dve strane dogovore o promeni formata, nećemo imati ništa protiv. Ali, trebalo bi da se saglase i oko toga šta bi time eventualno postigli. Ne znamo koliko bi bilo svrsishodno da premijeri razgovaraju o telekomunikacijama ili energetici", ističe isti izvor.

"Naš cilj je i dalje isti, a sažet je u tri stavke. To su poboljšanje stanja na terenu u korist svih žitelja, napredak Beograda i Prištine ka EU i bolji odnosi Beograda i Prištine", dodao je izvor "Novosti", koji takođe tvrdi da se trenutno ne priprema nikakav sastanak između Tomislava Nikolića i Etifete Jahjaga pod okriljem EU.

"Ako žele susret, o tome najpre treba da se dogovore Nikolić i Jahjaga, a mi bismo to podržali", istakao je sagovornik "Novosti".

Tanjug

Pogledajte još