Masno je zdravo!

Čoveku su neoophodne i masnoće iz jaja, mesa, ribe.

Pojedini stručnjaci za ishranu tvrde da je jedna od najvećih zabluda današnjice priča o štetnosti zasićenih masnoća i holesterola.

Ovo saznanje temelje na činjenici da nema naučnih dokaza koji pokazuju da su zasićene masne kiseline prirodnog porekla štetne i tvrde da prirodne masnoće ne uzrokuju debljanje niti bilo kakve bolesti.

Holesterol

Ljudsko telo ima velike potrebe za holesterolom i organi ga sami proizvode. Majčino mleko je veoma bogato holesterolom kako i jaja.

Holesterol je neophodan za rad mozga, za polne hormone, za popravljanje ćelija za imunološki sastav. Stručnjaci naglašavaju da je posebno štetna "nova" rafinirana, industrijski prerađena hrana, prepuna biljnih ulja i transmasnoća, hemijskih dodataka, veštačkog skroba, šećera i njegovih jeftinih zamena.

Umesto čipsa, grickajte čvarke, ali umereno...
(old_image)

Štetne masnoće

Ovi zagovornici "masnog" podvlače da su posebno štetna hidrogenizovana biljna ulja koja se nalaze u margarinu, industrijskim pecivima, keksu, kolačima, sladoledu, čipsu i mnogim vrstama čokolade.

Kao loša ulja stručnjaci ističu sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje. Pa mame umesto eurokrema možda je bolje da deci na hleb namažete svinjsku mast.

Pogledajte još