Najvažniji događaji u svetskom sportu u 2008.

BEOGRAD, 23. decembra 2008. (Beta) - Emitujemo listu od deset događaja koji su obeležili svetsku sportsku scenu u 2008. godini, po izboru agencije Beta.

1. PEKINŠKA OLIMPIJADA - Na Igrama u Pekingu, 29. u modernoj istoriji, učestvovalo je 10.500 sportista, koji su se takmičili u 28 sportova. Takmičenja su održana na 37 borilišta i tom prilikom su postavljena 43 svetska rekorda. Najviše zlatnih medalja osvojila je Kina - 51, a sportisti iz ukupno 87 zemalja su osvojili odličja.

2. FELPSOVE MEDALJE - Prva zvezda OI u Pekingu bio je američki plivač Majkl Felps, koji je osvojio osam zlatnih medalja i oborio rekord zemljaka Marka Špica iz Minhena 1972. godine. Felps je trijumfovao na 400 metara mešovito, u štafeti 4x100 metara slobodnim stilom, 200 metara slobodnim stilom i 200 metara delfin. Amerikanac je bio najbolji i na 200 metara mešovito, 100 metara delfin, i štafetama 4x200 metara slobodnim stilom i 4 puta 100 metara mešovito.

3. LETEĆI BOLT - Sprinter sa Jamajke Jusein Bolt je, uz Felpsa, sportista koji je napravio najbolji rezultat u Pekingu. Ovaj atletičar osvojio je tri zlatne medalje, na 100 metara, 200 metara i u štafeti 4x100 metara. U sve tri trke Bolt je postavio novi svetski rekord, s tim što je u štafeti trčao drugu deonicu.

4. ŠPANIJA ŠAMPION EVROPE - Fudbaleri Španije osvojili su titulu prvaka Evrope na šampionatu u Austriji i Švajcarskoj. "Crvena furija" je takmičenje u grupi završila sa tri pobede, zatim je savladala Italiju u četvrtfinalu, Rusiju u polufinalu i Nemačku u finalu.

5. NADAL SMENIO FEDERERA - Španski teniser Rafael Nadal preuzeo je prvo mesto na svetskoj rang listi ATP od Švajcarca Rodžera Federera koji se na tom mestu nalazio od 2005. godine. Nadal je prvi put u karijeri osvojio Vimbldon, upravo pobedivši Federera, a na OI u Pekingu je osvojio zlatnu medalju posle pobede nad Čileancem Fernandom Gonzalesom.
(old_image)
6. HAMILTON ŠAMPION - Vozač Meklarena Luis Hamilton osvojio je titulu prvaka sveta u Formuli jedan. Britanac je tako postao najmlađi šampion sveta u istoriji formule jedan i prvi tamnoputi prvak tog takmičenja.

7. PRVA TITULA ZA CRNOGORCE - Vaterpolisti Crne Gore osvojili su titulu prvaka Evrope, pošto su u finalu kontinentalnog šampionata u Malagi savladali selekciju Srbije sa 6:5, posle produžetaka.

8. NEPOBEDIVI MANČESTER - Fudbaleri Mančester junajteda osvojili su "tripl krunu". Ekipa Aleksa Fergusona je u prvenstvu Engleske bila bolja od londonskog Čelsija, a Mančester je i u finalu Lige šampiona savladao istog rivala posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Sjajnu sezonu Mančester je krunisao pobedom nad ekvadorskim LDU-om iz Kita u finalu Svetskog klupskog prvenstva u Japanu.

9. POVRATAK SELTIKSA - Košarkaši Boston Seltiksa osvojili su 17. titulu prvaka NBA lige, a u finalu plej-ofa savladali su "večite rivale" Los Anđeles Lejkerse. Pre ove, poslednju titulu Seltiksi su osvojili pre 22 godine.

10. NJUJORK DŽAJANTSI - Ekipa Njujork Džajantsa osvojila je titulu prvaka NFL lige u američkom fudbalu, pošto su u finalu plej-ofa, Superboulu savladali Nju Ingland Pejtriotse.

Pogledajte još