Ulaskom u EU ne gubi se nacionalni identitet

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) - Pridruživanjem Evropskoj uniji nije ugrožen nacionalni i državni identitet zemlje, već se on tim procesom nadogradjuje, istaknuto je u četvrtak na konferenciji u Beogradu.

Ministar za kulturu i informisanje Srbije Predrag Marković kazao je na skupu "Nacionalni i evropski identitet u procesu evropskih integracija" da je predrasuda da se ulaskom u EU i uspostavljanje evropskih standarda poništava nacionalni i državni identitet.

"Ključno u očuvanju identiteta je prepoznavanje vrednosti. Granice u kojim čuvate identitet su pomerljive i onoliko koliko svoje vrednosti kao standard predstavljate utoliko možete da pomerate granice i bogatite identitet", rekao je Marković.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Duško Lopandić kazao je da se identitet stalno nadogradjuje i da je zato bitan proces evropskih integracija. Kako je naveo, u novom političkom okviru mogu se potvrditi osnove na kojima se razvija državni i nacionalni identitet.

Rukovodilac projekta Hansa Zajdela fondacije za Srbiju i Crnu Goru Lutz Kober rekao je da je neophodno odagnati strah od gubitku delova identiteta prilikom ulaska u EU i poželeo uspešno razvijanje prema cilju evropskih integracija.

Pogledajte još