Sirijska opozicija odbacila Ananov plan

BEJRUT, 1. jula 2012. (Beta-AP) - Sirijske opozicione grupe odbacile su u nedelju sporazum o političkoj tranziciji u Siriji koji su usvojile svetske sile, nazivajući ga nejasnim i gubljenjem vremena, tražeći da se ne pregovara sa predsednikom Bašarom al Asadom ili članovima njegovog "ubilačkog" režima.

Učesnici medjunarodne konferencije o Siriji složili su se juče u sedištu UN u Ženevi da je prelazna vlada najbolji put za postizanje mira u Siriji, ali je, na insistiranje Rusije, ostalo otvoreno da li će predsednik Bašar al Asad moći da bude deo nje.

SAD su se uzdržale od insistiranja da plan, koji je ponudio specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan, treba eksplicitno da sadrži odrednicu da Asad ne sme imati nikakvu ulogu u novoj sirijskoj vladi, nadajući se da će taj ustupak ohrabriti Rusiju da izvrši jači pritisak na svog višedecenijskog saveznika da okonča nasilje u zemlji.

Prema podacima sirijske opozicije, od početka pobune protiv Asadovog režima u martu prošle godine, u Siriji je ubijeno više od 14.000 ljudi.

Pogledajte još