Hrvatska obalska straža prebacuje imigrante u Dubrovnik

ZAGREB, 2. jula 2012. (Beta) - Hrvatska Obalna straža učestvuje u spasavanju 65 ilegalnih imigranata iz Somalije, Egipta, Sirije i Avganistana koji se nalaze na motornoj jedrilici nepoznate nacionalne pripadnosti, u zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu južno od ostrva Mljet.

Posle pregovora s posadom jedrilice Maria Drink, Obalska straža u ponedeljak ujutro je dobila saglasnost posade da se jedrilica otegli u medjunarodnu putničku luku Gruž u Dubrovniku, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Na državnoj granici Hrvatske dočekaće ih brod Pomorske policije MUP-a. On će osiguravati jedrilicu do uplovljenja u luku Gruž gde će imigranti biti predati hrvatskim nadležnim službama.

Zbog kvara na motoru motorna jedrilica već dva dana pluta po moru, a poziv za pomoć posada je uputila u nedelju poslepodne rekavši da se na brodu nalazi 65 imigranata od kojih je dvoje u teškom stanju.

Jedrilica je pod nepoznatom zastavom plovila iz Grčke prema Italiji.

Po dolasku do jedrilice, posada Obalne straže Hrvatske nije mogla da utvrdi ko je zapovednik, jer niko od prisutnih nije želeo da se izjasni. Budući da se jedrilica nalazi u medjunarodnim vodama, pripadnici Obalne straže nisu mogli da postupaju bez dozvole zapovednika jedrilice.

Pogledajte još