Božićno veselje "crno-belih"

Košarkaši Partizana napravili su još jedan uspešan korak ka plasmanu u Top 16 Evrolige, nakon što su u meču 9. kola, u prepunom "Pioniru", savladali grčki Panionios sa 80:57 (30:9, 14:24, 15:9, 21:15).

Partizanu je ovo četvrta pobeda, čime su sačuvane šanse za drugu rundu takmičenja, do koje je ostalo još jedno kolo. Crno-beli su Panionios morali da pobede sa više od 6 poena, da bi u slučaju istog skora na kraju imali bolju koš razliku, pošto su u Atini izgubili sa 72:67.

Igrač koji je fenomenalnom igrom najviše doprineo pobedi našeg tima, bio je Jan Veseli, sa šutom 6/6 za dva poena, 10 skokova i postignutih 19 poena, od kojih 11 u prvoj četvrtini.

Kod gostiju najefikasniji je bio plejmejker Aron Majls sa 14 poena, dok su naši reprezentativci Ivan Zoroski i Miroslav Raičević postigli po 12, odnosno 10 poena.

Partizan je nakon loših 2:7 u prva dva minuta, potpuno okrenuo situaciju na terenu i napravio sjajnu razliku tokom prvih 10 minuta, koja se do kraja samo održavala. Najveću šansu da ugroze prednost domaćina, Atinjani su imali na početku druge četvrtine, kada su od 30:9 stigli na 30:19, pošto crno-beli skoro četiri minuta nisu postigli koš. Razlika od 11 poena se održavala do poluvremena na koje se otišlo sa 44:33.

U nastavku dileme više nije bilo. Sjajna podrška sa tribina podsticala je igrače da daju svoj maksimum, a bodovna razlika nije išla ispod 20 poena.

Minus navijačima dodeljen je nakon prvog poluvremena, kada su sa tribina bacani razni tvrdi predmeti, a jedan je pogodio italijanskog sudiju Roberta Kjarija u glavu, zbog čega „crno-bele“ očekuje velika kazna.

Partizan do kraja prve faze naredne nedelje gostuje ekipi CSKA, a stav trenera Vujoševića, kao i svih igrača, je da će pokušati da naprave iznenađenje i pobede jedini tim iz grupe D koji je siguran učesnik Top 16 faze:

Iako sve ne zavisi od nas, sigurno je da nećemo čekati da nam drugi timovi obezbede plasman. Zadovoljan sam pobedom protiv Panioniosa i sigurno da mi je drago što smo sada samo na korak do Top 16. Moram da kažem da smo našu košarku, Beograd, naš tim i državu dostojno predstavljali u Evroligi. Nadam se da ćemo dobru igru prikazati i u Moskvi protiv CSKA, ali pre toga nas očekuje meč sa Hemofarmom“, rekao je trener Partizana.

Vujošević je odmah nakon meča priznao da se pomalo uplašio kada je u hali video trubače, jer se nekoliko puta dešavalo da su mečeve gubili u njihovom prisustvu.

Iako su pojedini igrači dominirali u pobedi, posebno Jan Veseli, trener Vujošević pobedu ipak pripisuje čitavom timu:

Veseli je potvrdio o kakvom talentu je reč, ali zasluga pripada svima. Pod košem nam je dosta nedostajao Rakočević, Lazme je igrao manje nego što je trebalo zbog ličnih grešaka, a Veličković je isto povređen. Zbog svega toga utakmica nije bila baš perfektna“.

Na pitanje kako su se tako dobro pripremili, jer je kranji rezultat prilično ubedljiv, Vujiošević dodaje:

Imali smo kompletnu sliku o svim slabim tačkama protivnika. Oni su u odbrani odlični, ali imaju neke nedostatke u napadu. Trudili smo se da sve te njihove mane iskoristimo. U jednom momentu igrali su malo agresivnije, što mi nismo najbolje ispratili, a i kraj poluvremena je mogao da nas košta zbog moje tehničke greške. Protestvovao sam bez potrebe, mada mislim da me je Italijan prestrogo kaznio, jer sam samo odmahnuo rukom. Sa takvim kriterijumom mogao bih tehničke da dobijam i mnogo češće“.

Trener Panioniosa, Aleksandar Trifunović, smatra da je utakmica izgubljana još u prvoj četvrtini, kada je Partizan imao +21:

(old_image)„Posle tolike razlike mislim da više nismo imali šta da tražimo. Mi smo pre svega odbrambena ekipa i kada iz te faze ne dostignemo dobar rezultat, teško da možemo da se vratimo u meč. Ova publika je takođe mnogo doprinela pobedi domaćina, a nama je svakako bilo teško da igramo u ovakvom ambijentu. Veliku želju pokazali smo samo u prva tri minuta meča, nakon čega smo pali i samo vezivali promašaje. Pohvalio bih Veselog, koji je zaita pokazao koliki je talenat, a što se moje ekipe tiče moram da kažem da su zakazali oni od kojih se mnogo očekivalo, a to su Dikudis i Kalampokis, najiskusniji u timu“.

Čeh, Jan Veseli, bio je svakako junak meča, a utakmica protiv Panioniosa bila je najbolja koju je do sada odigrao u Partizanu. Međutim, priču o meču započeo je kritikama na račun svoje ekipe:

Napravili smo dosta grešaka, ali ipak zasluženo pobedili. Drago mi je i što je razlika ovako velika, jer su nam ti dodatni koševi jako važni. Videćemo šta će biti dalje i da li ćemo uspeti da se plasiramo u narednu rundu. Ja sam večeras radio ono što najbolje znam, a to je da pomognem u skoku i da igram odbranu. Mislim da imamo dobre šanse, ali ne zavisi sve od nas“. 

Bek crno-belih, Milenko Tepić, koji je meč napustio pre vremena zbog rasekotine usne, koju je zadobio u duelu sa Zoroskuom, kaže da nimalo nije bilo lako na terenu, iako rezultat to ne potvrđuje:

Kažnjavali su svaku našu grešku, posebno u drugom poluvremenu, tako da smo pobedom i visokom razlikom zadovoljni. Nadam se da će se svi rezultati poklopiti posle poslednjeg kola i da ćemo uspeti da prođemo u Top 16. U Moskvu ne idemo kao turisti. Oni jesu veliki favoriti, ali i mi ćemo se maksimalno boriti“, rekao je Tepić.

Prolaz među 16 Partizanu je zagarantovan samo ukoliko pobedi CSKA. Sve ostalo je igra brojeva, a jedino je ruski tim iz grupe D uspeo da obezbedi prolaz u narednu rundu, jer iz devet kola ima sedam pobeda. Šanse crno-belih leže i u porazu Armanija od Reala u poslednjem meču 9. kola ili u porazu Efesa od Reala u 10. kolu. U tom slučaju Partizan ide dalje i ukoliko izgubi od CSKA.

Katarina Stojković

Pogledajte još