Putin žigosao nevladine organizacije kao "strane agente"?!

Jedan od predlagača iz partije Jedinstvena Rusija najavio je da će se o predlogu zakonu raspravljati u petak i na naredne dve parlamentarne debate tokom naredne sedmice.

Predlog zakona našao se u ruskom parlamentu posle opaske ruskog predsednika Vladimira Putina da opozicione aktiviste, koji protestuju protiv njegove dvanaestogodišnje vladavine, plaća američki Stejt department, prenela je agencija AFP.

Iz Jedinstvene Rusije navode da je cilj predloga zakona da se spreči uticaj stranih država na rusku unutrašnju politiku i "preslikavanje" američkog zakonodavstva na fukcionisanje NVO koje deluju u Rusiji, a čiji su osnivači u inostranstvu.

"Očigledno je da postoje 'praznine' u našem zakonodavstvu", rekao je jedna od predlagača, poslanik iz redova Jedinstvene Rusije Aleksandar Siđakin.

Sve NVO koje deluju u Rusiji, a koje se finansiraju iz inostranstva i formirane su radi uključivanja u politiku ili delovanja u interesu stranih država i stranih donatora moraće, prema novom predlogu zakona, ubuduće da budu registrovane kao "strani agenti" i prođu rigoroznije provere ruske vlasti.

Kršenje takvog zakona, ukoliko bude usvojen u ruskom parlamentu, biće sankcionisano visokim kaznama ili zatvorom.


Tanjug.rs

Pogledajte još