Kosor: Nisam znala za crni fond HDZ

"Bilo kakvog razloga za finansiranje osim iz legalnih izvora nije bilo", rekla je Kosorova na Županijskom sudu u Zagrebu i dodala da je stranka dobijala dovoljno novca iz budžeta, kao i od članarina i legalnih donacija.

Tokom svedočenja Kosorova nije nijednom pogledala u svog prethodnika na mestu premijera i predsedika HDZ-a.

Ivo Sanader i još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija". Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva miliona kod Sanadera.

Ona je potvrdila da je bivši blagajnik Mladen Barišić, koji je takodje jedan od optuženih u ovom slučaju, uoči Sanaderovog iznenadnog odlaska s vlasti sredinom 2009. u HDZ doneo dva miliona kuna (266.000 evra) i 300.000 evra za koje je rekao da su dobiveni iz donacija.

"S današnjom pameću i saznanjima ustrajala bih da se taj novac vrati donatorima ili uplati u državni budžet"
, rekla je bivša premijerka koja je na toj funkciji nasledila Sanadera.

Bivša premijerka je opovrgnula tvrdnje optuženog Mladena Barišića, koji je priznao krivicu, da joj je Sanader odlazeći s funkcija rekao da se izbori ne dobijaju legalnim novcem, već novcem dobijenim "ispod stola".

ZAGREB, 3. jula 2012. (Beta)

Pogledajte još