NBS predala izveštaj o poslovanju

BEOGRAD, 3. jula 2012. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) predala je Skupštini Srbije godišnji izveštaj o poslovanju u 2011. godini u kojem je preporučila smanjenje javne potrošnje i podsticanje privrednog oporavka, saopštila je u utorak NBS.

"Bez obzira na pad inflacije i pojedine pozitivne pokazatelje iz prethodne godine, NBS je skrenula pažnju Narodnoj skupštini da su rast javnog duga, potencijalna kriza u evrozoni, stagnacija i nelikvidnost privrede, boljke koje i dalje prate našu ekonomiju i ugrožavaju finansijsku stabilnost i privredni rast Srbije", navela je centralna banka.

U izveštaju NBS je istaknuto da je javni dug premašio ne samo granicu definisanu Zakonom o budžetskom sistemu, već i granicu iznad koje je kriza javnog duga moguća, i da je neophodno snažno fiskalno prilagodjavanje.

NBS je upozorila i na rizik krize u evrozoni koja bi imao uticaja na Srbiju, s obzirom na veoma značajan udeo (73,8 odsto) stranih banaka u aktivi bankarskog sektora Srbije, kao i na obimnu trgovinsku saradnju s pojedinim zemljama EU.

Poslanicima je skrenuta pažnja na zabrinjavajući porast problematičnih kredita koji su krajem 2011. činili 19 odsto od ukupnog broja odobrenih kredita, a u martu 2012. godine 20,4 odsto, iako je NBS obezbedila bankama povoljnije uslove za reprogramiranje kredita dužnicima.

Pogledajte još