Konačno: Zdrava pizza je napravljena!

Pizza, jedna od omiljenih "nezdravih" namirnica mnogih, izgleda je dobila svoju "zdraviju" alternativu. Ova specijalna pizza koju je napravio Majkl Lin sa Univerziteta u Glasgovu sadrži 30 posto preporučene dnevne količine vitamina i minerala, kao i jednu trećinu preporučene količine kalorija, proteina i ugljenih hidrata.

- Istražio sam tržište i shvatio da su morske alge interesantan novi sastojak koji se koristi u ishrani. To koristimo kako bismo smanjili nivo soli. Natrijuma u morskim algama ima oko 3,5 posto u odnosu na 40 posto koliko ima u soli. Tu se nalazi još i jod, vitamin B12 i još mnogo sastojaka. A i ukus je veoma dobar - kaže Lin za BBC.

U sos od paradajza (bolje nego kečap, naravno!), koji je neizostavan sastojak pizze, dodaje se crvena paprika zbog vitamina C, pored dodatnih količina magnezijuma, kalijuma i vitamina A.

U svakoj "zdravoj pizzi" nalazi se taman koliko treba kalorija, proteina, masti, ugljenih hidrata i drugih hranjivih sastojaka koji čine tačno 30 posto preporučenog dnevnog unosa. Zato, kako njen tvorac kaže, ovu pizzu svi mogu jesti za doručak, ručak i večeru bez ijednog lošeg efekta po zdravlje.

Oko 100 volontera koji su probali Linovu "zdravu pizzu" tvrde da je ukusnija od pizza koje su pre jeli.

Baš bismo voleli da probamo. A ti?

Pogledajte još