OGRANIČITE KONZUMACIJU: Šta se dešava s našim telom ako prečesto jedemo picu?

Pica je, bez sumnje, među najpopularnijom hranom, a osim što je ukusna, brzo je gotova te je možemo pojesti na svakom koraku. Međutim, šta se događa s našim zdravljem ako preteramo s njenom konzumacijom? Kako donosi "Eat This", postoji nekoliko stvari koje će se dogoditi ako prečesto jedemo picu.

Veći rizik od bolesti srca

Iako je pojesti picu s vremena na vreme bezopasno, ako preteramo s njenom konzumacijom, mogli bismo imati veći rizik od bolesti srca, upozoravaju dijetetičari. Jedno parče obične pice sa sirom može imati približno 400 kalorija.

Pica takođe ima velike količine zasićenih masnoća koje začepljuju arterije, što može povećati rizik od srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Naglo gojenje

Ako prečesto jedemo picu, dijetetičari naglašavaju kako bismo se mogli naglo udebljati. Kao što je pomenuto ranije, studije pokazuju kako tek jedno parče pice sadrži više od 400 kalorija, a bilo kakvi dodaci na pici dovode i do većeg broja kalorija.

Samim time, prekomerni unos kalorija tokom određenog vremena dovodi do povećanja telesne težine.

Veći rizik od karcinoma

Jedenje pice koja sadrži prerađeno meso s visokim udelom masnoće poput kobasica može povećati rizik od određenih oblika raka, pogotovo ako je konzumiramo često.

Nekoliko studija pokazalo je kako osoba koja jede picu više od jednom sedmično ima gotovo 20 odsto veći rizik od karcinoma.

Izvor: N1 Sarajevo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još