U Meksiku novo broja glasačkih listića

MEKSIKO, 5. jula 2012. (Beta-AP) - Meksička izborna komisija saopštila je da će ponovo prebrojati glasove iz više od polovine glasačkih kutija sa predsedničkih izbora prethodnog vikenda, pošto su utvrdjene manjkavosti u evidenciji.

Listići iz 78.012 kutija, od 143.000, biće ponovo prebrojani, izjavio je izvršni sekretar Federalnog izbornog instituta Edmundo Jakobo, dodajući da bi taj proces mogao da bude završen već u četvrtak.

Ponovo će biti prebrojani i glasovi iz 61 odsto glasačkih kutija na izborima za članove Senata, kao i 60 odsto na izborima za donji dom parlamenta.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, kandidat Revolucionarne institucionalne partije Enrike Penja Njeto osvojio je 38 odsto glasova.

Bivši gradonačelnik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador osvojio je 32 odsto, a za Žozefinu Vaskez Mota, kandidatkinju vladajuće konzervativne Partije nacionalne akcije odlazećeg predsednika Felipea Kalderona, glasalo je 25 odsto birača.

Lopes Obrador je odbacio izborne rezultate, tvrdeći da je izborna kampanja bila obeležena preteranim troškovima, kupovinom glasova i favorizovanjem Penje Njeta na televizijama.

Pogledajte još