Unaprediti efikasnost pravosudja

BEOGRAD, 9. jula 2012. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je u ponedeljak u Beogradu da za Srbiju nema novih uslova na putu ka EU, ali da zemlja mora da unapredi efikasnost pravosudja.

"Postavljaju se pitanja zašto se Srbiji nameću novi uslovi (na putu ka EU). To nisu novi uslovi, ali treba imati u vidu da se EU menja, i ne samo da postaje veća, već se i više integriše, a jedno od polja na kojem se to dešava jeste i pravosudje", rekao je Dežer i dodao da su efikasnost i nezavisonst sudstva zato danas tema na skupu u Hajatu.

Jačanjem podele ovlašćenja izmedju tri grane vlasti koje su u Srbiji zastupljene, kao i promovisanjem nezavisnosti sudstva, program USAID pruža pomoć Srbiji na njenom putu ka EU i pomaže sudstvu da pravdu učini efikasnijom i transparentnijom kao i da na kvalitetniji način odgovori na potrebe gradjana, naveo je Dežer.

Na predstavljanju projekta USAID-a o poboljšanju efikasnosti srpskih sudova, on je ukazao da je princip podele vlasti jedan od ključnih elemenata evropskih vrednosti.

Dežer je istakao da je cilj projekta da se primeni na sve sudove u Srbiji kako bi bili efikasniji, podsetivši da se do sada primenjivao u sudovima u Beogradu, Novom Pazaru, Subotici, Čačku, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Vranju i Vršcu.

On je naveo da je veliki problem srpskih sudova ogroman broj predmeta i dužina procedure zbog kojih se rok donošenja presude veoma odlaže.

Pogledajte još