Osporen deo zakona o nadležnostima Vojvodine

BEOGRAD, 11. jula 2012. (Beta) - Ustavni sud Srbije osporio je dvadesetak odredbi Zakona o utvrdjivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, medju kojima su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu, objavljeno je na sajtu suda. (www.ustavni.sud.rs)

Nakon odluke Ustavnog suda, Novi Sad ostaje administrativni centar i sedište organa Pokrajine.

Na sednici Suda 10. jula osporene su i odredbe u kojima se navodi da će se u postupku donošenja zakona voditi računa o dostignutom nivou prava gradjana na pokrajinsku autonomiju, kao i da je u postupku donošenja zakona kojima se uredjuju pitanja od pokrajinskog značaja, predlagač dužan da zatraži mišljenje nadležnog organa AP Vojvodine.

Ocenu ustavnosti Zakona o utvrdjivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i Statuta Vojvodine zatražila je 30. novembra 2009. godine Demokratska stranka Srbije. Ta stranka je zatražila i ocenu ustavnosti medjusobne uskladjenosti ta dva akta.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je u sredu Vladu Vojvodine da zaštitu prava gradjana pokrajine zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon što je Ustavni sud Srbije osporio više od 20 članova Zakona o nadležnostima Vojvodine.

Pogledajte još