Košarkašice pobedile Poljsku

Srbija je nakon ove pobede drugoplasirana u grupi, iza Crne Gore, koja je večeras pobedila Estoniju sa 81:61 (23:14, 29:13, 16:17, 13:17).

U poslednjem kolu srpske košarkašice trebalo bi da imaju lak posao pošto gostuju selekciji Estonije, poslednjeplasiranoj ekipi bez ijedne pobede, i ukoliko dobiju taj meč izboriće učešće na kontinentalnom šampionatu.

Prvenstvo Evrope za košarkašice biće održano sledeće godine u Francuskoj.

Do dragocenog uspeha ekipa selektora Marine Maljković došla je posle velike borbe i mnogo uzbuđenja u završnici susreta. Sigurna sa linije slobodnih bacanja bila je Ana Dabović i u samom finišu osigurala pobedu koja bi praktično trebalo da znači i plasman na kontinentalni šampionat.

Srpske košarkašice su dobro počele utakmicu u novobeogradskoj Hali sportova. Agresivnom, požrtvovanom odbranom po celom terenu u nekoliko navrata stekle su solidnu prednost, međutim, Poljakinje se nisu predavale, pa su početkom treće četvrtine napravile seriju 12-0 i najavile uzbudljivu završnicu.

Domaći tim je počeo da greši, igračice su se unervozile i pokušavale individualnim akcijama da nađu put do protivničkog koša. Malo šta im je uspevalo, pa su Poljakinje tri minuta pre kraja došle do plus pet poena (56:51). Ipak, Srpkinje su pravovremeno probudile i predvođene Anom Dabović smogle su snage za preokret i veliku pobedu.

Dabović je postigla 20 poena, Tamara Radočaj 13, a Nevena Jovanović i Jelena Maksimović po osam, dok su kod Poljakinja Agnješka Šot i Agnješka Skobel ubacile po 13 poena.

Utakmici su prisustvovali selektor muške nacionalne reprezentacije Dušan Ivković, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas i potpredsednca KSS zadužena za žensku košarku Ana Joković.

(Tanjug)

Pogledajte još