Kolaps preti Fondu zdravstvenog osiguranja

Otkako je poslednji put, krajem prošle godine, pravljen presek koliko zdravstvo Srbije duguje dobavljačima za lekove, sanitetski i drugi potrošni materijal, a koliko potražuje za neizmirene doprinose, dug prema zdravstvu za doprinose povećan je za oko 150 miliona evra, pišu Novosti..

Sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit.

Kad god ovaj problem "ispliva na površinu“, reši se tako što se zaostala dugovanja "zamrznu“, a poslodavac obaveže da će početi da servisira tekuće obaveze, čime ispunjava uslov da njegovi zaposleni overe zdravstvene knjižice.

Na kraju prošle godine, kada su dugovanja za doprinose bila oko 850 miliona evra, 750 poslodavaca tražilo da im se "oprosti“ dug.

"Nažalost, sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit. Ukoliko ne bude stroge finansijske discipline i kontrole naplate doprinosa, preti nam opasnost od urušavanja čitavog zdravstvenog sistema. Doći ćemo u situaciju da svi imamo overene zdravstvene knjižice, koje će biti bezvredni papiri, jer neće biti sredstva za lečenje", kaže za "Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Samo za lekove na recept dnevni trošak dostiže 100 miliona dinara, jer se svakog dana, u proseku, izda po 200.000 recepata.

Budžet RFZO za ovu godinu iznosi 205 milijardi dinara, od čega će polovina "otići“ za plate zaposlenih u zdravstvu, a po glavi stanovnika ostaje jedva 125 evra za lečenje.

Pogledajte još