Marihuana sve nepopularnija

ČIKAGO, 03. februar 2009. (FoNet) - Manje od pet odsto petnaestogodišnjaka u Makedoniji, Grčkoj i Švedskoj puši marihuanu, što je u skladu sa svetskim trendom da tinejdžeri sve manje uživaju u kanabisu i sve ređe uveče izlaze u provod, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog u 30 zemalja.

Smanjenje broja korisnika marihuane u periodu od 2002. do 2006. godine zabeleženo je u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i većini evropskih zemalja. Isto važi i za noćne izlaske petnaestogodišnjaka.

Ta dva trenda su povezana, jer je istraživanje utvrdilo da je veća mogućnost da marihuanu koriste mladi koji često izlaze. Pošto mali broj roditelja odobrava korištenje marihuane, tinejdžeri puše kanabis tajno izvan kuće, izjavila je Emanuel Kunče sa švajcarskoj Instituta za prevenciju problema sa alkoholom i drogama.

Razlozi zašto je došlo do smanjenja nisu jasni, ali autori istraživanja smatraju da se radi o uticaju tehnologije i prevencije upotrebe narkotika.

I-mejl poruke i mobilni telefoni "su delimično zamenili kontakte licem u lice, što je dovelo do manje direktnih susreta uveče", rekla je Emanuel Kunče.

Istraživači su analizirali podatke sa sistematskih pregleda 93.297 petnaestogodišnjaka iz 30 zemalja, uz saradnju Svetske zdravstvene organizacije. Istovremeno su sprovedene ankete po školama i rezultati iz 2006. upoređeni su s rezultatima iz 2002. godine.

Upotreba marihuane je porasla samo u Estoniji, Litvaniji i na Malti i među devojčicama u Rusiji, javlja AP.

Najviše korisnika marihuane je u Kanadi, gde je puši 30 odsto dečaka i gotovo 28 odsto devojčica. To je, međutim, za 13 odsto manje dečaka i skoro 10 odsto manje devojčica u odnosu na 2002. godinu.

U SAD marihuanu koristi 24 odsto dečaka i devojčica, što je smanjenje od gotovo 12 odsto među dečacima i dva odsto među devojčicama.

Dečaci u Švajcarskoj češće puše marihuanu nego u SAD, baš kao i devojčice u Velsu u odnosu na američke vršnjakinje.

Pogledajte još