Politička volja ne treba da bude najjači zakon

BEOGRAD, 4. avgusta 2012. (Beta) - Novoizabrani zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas u Skupštini Srbije da treba da prestanu da važe nepisana pravila da je za sprovodjenje zakona potrebna politička volja i da je politička volja najjači zakon u državi.

"Kada javna uprava prestane da bude alat socijalne politike u koju se zapošljava mnogo ljudi koji su slabo plaćeni i niko ih ne pita za rezultat i kada rukovodeća mesta prestanu da budu partijski plen već rezultata profesionalnih zasluga, stvoriće se uslovi za kraj rata koji sada bukti izmedju administracije i gradjana", kazao je Janković posle polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije.

Janković je istakao da je način na koji je danas izabran zaštitnik gradjana ogromno ohrabrenje za gradjane Srbije da će njihove pritužbe i problemi koji proističu iz samovolje u radu organa i službenika vlasti i rešavanje tih problema postati stvar od prvorazrednog nacionalnog interesa u koji se sabiraju ciljevi svih političkih stranaka.

On je poslanicima poručio da su zaštitnika gradjana izabrali konsenzusom i da je to ideal za ombudsmana i u najrazvijenijim državama.

Dodao je da je Srbija postala zemlja u kojoj se taj specifičan držvani organ bez prave vlasti, bez prava da naredi, prinudi, kazni, smeni, promeni odluku onoga čiji rad kontroliše, bez finansijske moći i stranačke pozadine može snagom argumenata i integritetom da gradjanima obezbedi pravilnije i potpunije ostavrivanje prava i sloboda.

Pogledajte još