Cvetković: Zadovoljan sam, premašili smo moja očekivanja

BEOGRAD, 3. februara 2009. (Beta) - Selektor muške rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetković izjavio je da je zadovoljan učinkom ekipe na Svetskom prvenstvu (SP) u Hrvatskoj i da su postignuti rezultati premašili njegova očekivanja. 

"Zadovoljan sam rezultatima na SP. Ono nam je poslužilo da se izmerimo sa ostalim ekipama, vidimo kakve su nam šanse i utvrdimo dokle smo stigli. Premašili smo moja očekivanja. Ovaj rezultat je zlatna medalja", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Reprezentacija Srbije je osvojila osmo mesto na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Cvetković je istakao da je reprezentacija napravila dobar rezultat i pored mnogobrojnih problema sa kojim se suočavala na turniru.

"Pokazali smo slabosti, ali u timu je bilo 11-12 debitanata. Prvi put smo igrali pod imenom Srbije, krenuli smo iz minusa a ne sa nule i brzo smo došli u dobru situaciju. U našim nastojanjima da napravimo dobar rezultat desile su se nepredviđene stvari. Povredili su se Ivan Nikčević i Danijel Anđelković zbog čega nismo u potpunosti mogli da prikažemo igru iz kvalifikacija", rekao je on.

Cvetković je naglasio da su se svi na turniru pohvalno izražavali o reprezentaciji Srbije i dodao da ekipa ide pravim putem.

"U drugoj fazi takmičenja, u koju smo ušli sa dva boda, prevazišli smo plan i osvojili još tri i svi su nas ocenili kao najprijatnije iznenađenje turnira. Napravili smo dobar posao, idemo pravim putem, a naravno da nije sve bilo besprekorno. Međutim, iz svega smo izašli jači i ako bude bilo snage i razumevanja možemo da se radujemo rukometnoj budućnosti", ocenio je on.

Cvetković smatra da je važno da se reprezentacija okrene budućnosti, jer su nam rezultati iz bivše Jugoslavije "samo kamen oko vrata".

Trener reprezentacije smatra da se pored povreda, ekipa suočila i sa još nekim neočekivanim teškoćama.

"Uspeli smo da igru prilagodimo povredama, ali došlo je do problema koji su mogli da prouzrokuju rušenje svega što smo uradili. Uticaj sa strane, prevelike ambicije, razmišljanje igrača, doveli su nas u stanje da se potpuno mobilišemo", dodao je.

On je dodao da je u hotel reprezentativaca došlo "20 ljudi iz Rukometnog saveza Beograda koji su narušili atmosferu posle utakmice sa Brazilom, kada je Srbija poražena".

"Hteli smo da budemo sami, bez prijatelja, neprijatelja i novinara, kako bismo se koncentrisali na ono što nas čeka u nastavku turnira. Poznato je da je Savez Beograda tihi protivnik Rukometnog saveza Srbije. Oni su nam pravili probleme kada nas je trebalo razumeti", rekao je.

Selektor Srbije rekao je i da su pojedini novinari u Hrvatskoj pokušali da unesu nemir među igrače i "tražili da kao krivca za poraz od Brazila imenuju upravo njega".

"Pre prvenstva sam rekao da su igrači moj izbor, da ću sam snositi odgovornost, i da se igrači ne uznemiravaju. Pokušao sam da zaštitim ekipu. Dogodila se i nezapamćena odluka da igrač napusti ekipu", dodao je.

Cvetković je na SP rekao da će se povući posle Svetskog prvenstva, a danas je rekao da o njegovoj sudbini odlučuje Savez, jer mu ugovor ističe 2012. godine.

"O mom daljem angažmanu odlučuje Savez. Ja sam profesionalac Saveza i imam ugovor do 2012. godine. U Hrvatskoj sam svesno skrenuo pažnju sa igrača, a novinari su me stalno podsećali na odluku o ostavci. Međutim, meni je bilo važno da se vratimo u normalu i igramo dobro. Uspeli smo da izbalansiramo. Ponosan sam na rezultate", rekao je.

On je dodao da je za velike rezultate potrebno vreme, ali da reprezentacija Srbije nema mogućnosti da radi u kontinuitetu.

Cvetković, iako se zahvalio novinarima na dobrom i pozitivnom izveštavanju iz Hrvatske, nije želeo da odgovori na pitanje novinarke "Sportskog žurnala" Svetlane Vujičić, ali ni na pitanja novinara SOS kanala Vladimira Makse.

On je uoči konferencije za novinare rekao da neće odgovarati na pitanja pojedinih novinara.

Pogledajte još