Partizan siguran u duelu sa rimskom Lotomatikom

BEOGRAD, 4. februara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Košarkaši Partizana pobedili su večeras u Beogradu rimsku Lotomatiku sa 84:76 (27:16, 23:26, 18:15, 16:19) u drugom kolu Grupe G Evrolige.

Najzaslužniji za prvu pobedu Partizana u TOP 16 fazi Evrolige bili su Uroš Tripković sa šest trojki i ukupno 20 poena i Novica Veličković sa 19 poena i 10 skokova. Istakao se i Stefan Lazme sa 13 poena i pet skokova.

Primož Brezec je postigao 19 poena za Lotomatiku, Sani Bećirović je dodao 17, Andre Hatson još 13, dok je Ibrahim Džabir ubacio 11.

Partizan je vodio skoro celim tokom utakmice, pre svega zahvaljujući odličnom procentu šuta, većinom u prvom poluvremenu.

"Crno-beli" su u prvih 20 minuta igre pogodili devet od 13 šutova za dva, a isti učinak imali su i pri šutu za tri poena čime su uspeli da neutrališu odličnu partiju Brezeca koji je u tom delu meča postigao 16 poena.

Domaći su početkom utakmice imali probleme sa odbranom i kontrama Lotomatike, i sa visokim igračima protivnika. Partizan je na početku predvodio Veličković koji je postigao prvih osam poena za svoj tim, a ukupno 12 u prvoj četvrtini.

Ulaskom Stefana Lazmea u igru, "crno-beli" su počeli da postižu i poene iz reketa, pa je i prednost rasla do 27:16 na kraju prve četvrtine.

Lotomatika je, ipak, u prva tri minuta druge četvrtine uspela da serijom 10:2 smanji zaostatak na svega tri poena 26:29. Rimsku ekipu je i tada predvodio Brezec koji je u drugoj deonici ubacio 10 poena.

Partizan je napad gostiju odbio trojkama Veličkovića i Tripkovića koji je u poslednjoj sekundi četvrti put u drugoj četvrtini pogodio za tri poena i doveo srpskog šampiona u vođstvo od 50:42 pred pauzu između poluvremena.

Tripković i Veličković su u prvom poluvremenu postigli po 15 poena. (old_image)

Prednost "crno-belih" nastavila je da raste i u trećoj četvrtini u kojoj je Partizan iskoristio odsustvo ličnim greškama opterećenog Brezeca.

Najubedljivije vođstvo Partizan je imao početkom poslednje deonice 76:60, a Lotomatika je presingom u finišu meča uspela samo da ublaži poraz.

"Crno-bele" su večeras bodrili i osma teniserka sveta Ana Ivanović i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković. Publika je velikim aplauzom pozdravila i generalnog menadžera Lotomatike, proslavljenog srpskog košarkaša Dejana Bodirogu.

Košarkaš Partizana Uroš Tripković rekao je da je njegov tim u sredu, pobedom nad Lotomatikom u Evroligi, pokazao da je s razlogom prošao u Top 16 fazu tog takmičenja i da ekipa jeste ispunila klupske ambicije, ali ne i lične.

"Ovo je mnogo važna pobeda, pokazali smo da nismo 'džabe' prošli u Top 16. Odigrali smo kvalitetno i kontrolisali smo utakmicu sve vreme i na kraju zasluženo pobedili. Važna je pobeda i zato što sledi derbi (protiv Crvene zvezde), a svi znate koliko taj meč znači", rekao je Tripković posle pobede sa 84:76 u drugom kolu Top 16 faze Evrolige.

"Imamo samopouzdanja jer igramo rasterećeno. Mi smo plasmanom u drugu fazu ispunili klupske ambicije, ali nismo lične, a to je da stignemo što je dalje moguće", rekao je bek "crno-belih" koji je u sredu uveče postigao šest trojki iz osam pokušaja.

Krilni centar Partizana Stefan Lazme kazao je da je utakmica bila "sjajna", a kao ključ pobede istakao je odbranu.

"Sjajna utakmica i sjajna atmosfera. Igrali smo jako, jako dobru odbranu i to je bio ključ pobede, kao i to što nam je ta odbrana omogućila bolji napad. Bilo je teško čuvati (centra Lotomatike Primoža) Brezeca, on je igrač NBA kalibra, ali smo ga na kraju zaustavili, naročito u drugom poluvremenu. Sledi derbi i to je najvažnija utakmica u sezoni, što znači da ćemo tako i igrati i nećemo dozvoliti da nam ponovo isklizne meč iz ruku. Stvarno želimo pobedu", rekao je Lazme.

Veliku borbu sa Brezecom vodio je i Slavko Vraneš koji je priznao da je mogao to i bolje da uradi.
(old_image)
"Utakmica je bila jako dobra, iako je bilo oscilacija i grešaka. Bitno je da smo izdržali pritisak Lotomatike. Među loše strane meča spada i moja odbrana u reketu na Brezecu, ali se na kraju ispostavilo da njegovi poeni nisu bili dovoljni za pobedu. Partizan je pokazao da nas poraz od Panatinaikosa (u prvom kolu) nije spustio, već da može samo da nas digne", rekao je Vraneš.

Crnogorski reprezentativac je nekoliko puta burno reagovao na odluke sudija, a u par navrata prilazili su mu saigrači da ga smire.

"Teško je kontrolisati se, jer ovo što radim u Partizanu radim iz srca i duše. Teško je istrpeti nepravdu, kako meni, tako i svima ostalima. Uspeo sam da se kontrolišem koliko je bilo potrebno, iako sam na kraju izašao zbog pet penala. Najvažnije je da smo na kraju pobedili", rekao je Vraneš.

Generalni menadžer Lotomatike, bivši reprezentativac Dejan Bodiroga ocenio je da su greške njegovog tima omogućile Partizanu da pobedi.

"Počelo je neizvesno, ali posle smo svojim greškama dozvolili Partizanu da se odlepi, da napravi osam do 10 poena razlike i to je kontrolisao posle do kraja. Uz ovakvu atmosferu, to je bio ključ poraza. U nekim momentima se videlo neiskustvo. Mi smo ostvarili cilj ulaskom među 16, a u nastavku ćemo probati da razigravamo mlađe igrače, da bi stekli iskustvo koje će im koristiti u prvenstvu Italije", rekao je Bodiroga.

On je, kao i ostali gosti iz Rima, bio impresioniran atmosferom i navijanjem u hali "Pionir".

"Partizan ne samo da ima šestog igrača, nego i sedmog, a nekad i osmog. Publika nosi tim i kad nemaju svoj dan, a ekipa može da prikrije mane ovakvom atmosferom, zato su kod kuće praktično nepobedivi. Niko u Evropi nema ovakve navijače", rekao je Bodiroga.

Bek Lotomatike Sani Bećirović ocenio je da je njegov tim zbog lošeg početka izgubio utakmicu, ali je ukazao da taj poraz ne znači kraj ambicija u Top 16.

"Znali smo da je utakmica 'biti ili ne biti' za obe ekipe i opet smo im prelako dozvolili da otvore utakmicu, povedu i steknu samopouzdanje i kontrolu, koju su posle držali do kraja meča. Ovo nikako nije kraj naših ambicija. Bilo je sličnih klubova, koji su kretali sa skorom 0:3, a posle su dobijali šansu da se kvalifikuju. Najbitnija nam je sledeća utakmica, treba da damo sve od sebe da dobijemo Panatinaikos u Atini", rekao je Bećirović.
(old_image)
Slovenački reprezentativac takođe je bio impresioniran atmosferom u "Pioniru".

"Svaka čast ovim ljudima, 'grobarima'. To je jedinstvena situacija u Evropi i skidam im kapu, samo neka tako nastave", rekao je Bećirović.

Jedan novinar ga je na to upitao da li bi igrao za Partizan, na šta je igrač uz širok osmeh odgovorio: "A ko ne bi?" 

Dvorana: "Pionir". Gledalaca: 6.925.

Sudije: Martin (Španija), Spiridonos (Grčka), Zamojski (Poljska).

Partizan: Tepić 9, Milošević, Rašić 4, Tripković 20, Veličković 19, Lazmi 13, Aleksić, Vitkovac 7, Božić 2, Rakočević, Veseli 6, Vraneš 4.

Lotomatika: Đaketi, Đilji 2, Bećirović 17, Tonoli, Hatson 13, Dženings 6, Brezec 19, Datome 2, De la Fuente 3, Džabir 11, Gabini 3.

Pogledajte još