Guglu odredjena rekordna kazna

SAN FRANCISKO, 9. avgusta 2012. (Beta-AP) - Internet kompanija "Gugl" platiće rekordnu kaznu od 22,5 miliona dolara zbog narušavanja privatnost korisnika tajnim praćenjem njihovih aktivnosti na internetu.

Zbog Guglovog praćenja onlajn aktivnosti miliona korisnika koji koriste Eplov program za čitanje veb-sajtova Safari, Federalna trgovinska komisija SAD u četvrtak je odredila najveću kaznu koju je ikad nametnula nekoj firmi za kršenje sporazuma.

U pogodbi u ranijem slučaju, Gugl je ušao u 20-godišnji sporazum sa Komisijom, kojim se izmedju ostalog obavezao da ne dovodi korisnike u zabludu u vezi s njihovom privatnošću na internetu.

Komisija je otvorila istragu pre šest meseci, posle otkrića istraživaca na Univerzitetu Stanford da je Gugl poništio Safarijeve sigurnosne mere koje sprečavaju da neko sa strane bez dozvole prati "surfovanje" po internetu.

Zaobilaženje Eplovih sigurnosnih mera u suprotnosti je s izjavom na Guglovom sajtu za pomoć korisnicima, gde se korisnici Safarija uveravaju da ne moraju da preduzimaju dodatne mere da Gugl ne bi pratio njihove aktivnosti na internetu.

Ovo neslaganje izmedju Guglovih reči i dela bilo je u žiži istrage Federalne trgovinske komisije.

Pogledajte još