Mihajlović: Preispitati šta je povećalo cenu gasa

BEOGRAD, 13. avgusta 2012. (Beta) - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da treba utvrditi zašto je gas u Srbiji skuplji nego u nekim drugim evropskim zemljama i preispitati da li su firme koje su pripojene "Srbijagasu" povećale cenu gasa.

Ona je za "Politiku" od ponedeljka navela da je neophodno preispitati i koliko je realna nabavna cena gasa i pokušati da se u pregovorima s ruskim "Gaspromom" ona snizi.

"Mora se utvrditi kako su pregovorali, kakav su cilj imali ti pregovori. S obzirom na to da smo 90 osto zavisni od uvoza gasa, ovo pitanje mora što pre da se reši, jer umesto da gas bude energent budućnosti, gradjani se sve više greju na drva, ugalj i struju, jer su jeftiniji", kazala je ministarka.

Povodom izjave direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da je gas u Srbiji jeftiniji za oko 30 odsto nego što bi trebalo da košta, ona je rekla da će se preispitati i utvrditi da li se u tih 30 odsto nalaze realni troškovi zbog kojih taj energent treba da poskupi ili ne.

"Treba utrditi da li je ovaj procenat povećanja rezultat troškova nastalih pripajanjem drugih firmi 'Srbijagasu', koje inače nemaju veze s osnovnom delatnošću, odnosno s prodajom gasa", navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, prioritet Ministarstva energetike, razvoja i zaštite zivotne sredine jeste da se preispitaju sve afere koje su se pominjale u energetici u prethodnom periodu.

"Neće to raditi resorno ministartsvo, ali će zatražiti od državnog revizora da udje u neka javna preduzeća, izmedju ostalih i u 'Srbijagas', u Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine", rekla je ministarka.

Pogledajte još