Sajber vojnici ne jedu, ne spavaju, trče kao Bolt i samoobnavljaju se...

Stručnjaci agencije američkog ministarstva odbrane koja se bavi razvojem novih tehnologija za potrebe vojske (DARPA) tvrde da će vojnici budućnosti moći da trče kao olimpijci i da izdrže danima bez hrane i sna ukoliko njihova najnovija istraživanja u oblasti manipulacije gena budu uspešna. Kako dalje piše "Blic", ovi super-vojnici će moći da nose ogroman teret, da prežive koristeći rezerve masti tokom dugog perioda, a ako im bomba raznese udove, izrašće im novi.

Planove američkog ministarstva odbrane otkrio je američki pisac Sajmon Konvej, kome je omogućeno da zaviri iza kulisa agencije DARPA.

Naučnici, između ostalog, nameravaju da naprave egzoskelet, koji će omogućiti vojnicima da brže trče i podižu veoma težak teret, ali njihova najkontroverznija istraživanja odnose se na genetske izmene.

DARPA pokušava da aktivira gene koji će doprineti da tela vojnika efikasnije pretvaraju mast u energiju, tako da će u ratnim zonama danima moći da izdrže bez hrane.

Ponovno izrastanje otkinutih udova - realnost?

Vašingtonski vojni naučnici takođe se nadaju da će otkriti kako da podstaknu ćelije na obnavljanje otkinutih udova.

S obzirom na potvrđene slučajeve u kojima su deci koja su nesrećnim slučajem ostala bez prstiju ponovo izrasli novi prsti, DARPA investira ogromne sume u istraživanja kako bi identifikovala fiziološke pokretače ovog procesa i aktivirala ga kod odraslih ljudi.

Jedan od velikih problema u ratnim područjima je i umor. Lek testiran na pilotima američke vojske omogućio im je da ostanu budni čak 40 sati duže, a koncentracija im se poboljšavala iako nisu spavali dva dana.

Očekuje se da će ovaj lek moći da zameni lek na bazi amfetamina, koji je ranije korišćen za održavanje budnosti vojnika tokom ratnih operacija.

Izvor: Blic

Pogledajte još