Novi propisi u EU o elektronskom otpadu

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) - Evropska unija je postavila ambiciozan cilj da se do 2020. na njenoj teritoriji odvojeno sakuplja 85 odsto elektronskog i električnog otpada.

U EU se sada zasebno prikuplja samo trećina električnog i elektronskog otpada, a veliki problem predstavlja ilegalni izvoz takvog otpada u siromašne zemlje koji je podstaknut visokim troškovima recikliranja, piše u četvrtak portal EurAktiv Srbija.

Prema novim propisima, koje je Evropski parlament usvojio u januaru i Savet EU podržao u junu, članice EU će 2016. morati da prikupljaju otpad u količini 45 odsto prodate elektronske opreme, a od 2019. 65 odsto prodate opreme, ili 85 odsto svog elektronskog otpada.

Izmene direktive o elektronskom i električnom otpadu stupile su na snagu u ponedeljak, 13. avgusta, a članice EU imaju rok do 14. februara 2014. da nacionalno zakondavstvo usklade sa novim propisima.

Te izmene su rezultat teških pregovora u EU o tome kako da se unapredi sakupljanje upotrebljenih kompjutera i drugog elektornskog otpada, koji uglavnom završava na deponijama ili se prebacuje u inostranstvo, pošto je njegovo recikliranje skupo u Evropi.

Hiljade tona upotrebljene elektronske robe se izvozi, pošto su komponente iz upotrebljenih kompujetra i reciklirane sirovine privlačna roba za siromašnije zemlje.

Sadašnji cilj EU je da se sakupi četiri kilograma elektronskog i električnog otpada po stanovniku, što je oko dva miliona od 10 miliona tona koji se godišnje proizvedu u EU.

Pogledajte još