Top 10 saveta protiv stresa

Posle višegodišnjih istraživanja, naučnici su otkrili brojne, često neočekivane metode u borbi protiv ove napasti savremenog čoveka. Neke od njih će sigurno pomoći i vama.

Pijte više soka od pomorandže

Istraživači sa Univerziteta u Alabami su davali pacovima 200 mg vitamina C dva puta na dan i otkrili da je kod glodara skoro potpuno zaustavljeno lučenje hormona stresa. Ako relaksira pacove, zašto ne bi i vas? Dve čaše soka od pomorandže dnevno obezbeđuju vam neophodnu dozu vitamina C.

Poigrajte se sa psom

Svojim ili tuđim. Naučnici su otkrili da druženje s četvoronožnim ljubimcem smanjuje stres dvostruko efikasnije nego druženje s dvonožnim prijateljem. Ljudima koji već imaju kućnog ljubimca nisu bile potrebne studije da bi to shvatili.

(old_image)

Ćutite i smešite se

Morate da se obratite kolegama na važnom sastanku. Imate tremu? Nasmešite, gledajte u publiku i ćutite barem dve sekunde. Tako ćete stvoriti utisak da ste opušteni i da držite situaciju pod kontrolom. To će relaksirati publiku, a samim tim i vas. A onda počnite da govorite. Sa svakom novom rečenicom napetost će se povlačiti.

Trčite

Vozite bicikl. Udarajte bokserski džak. Trideset tri minuta intenzivnih fizičkih vežbi brže snižavaju stres nego umerena fizička aktivnost. Štaviše, efekat se oseća i u narednih 90 minuta.

(old_image)

Setite se stihova omiljene pesme

Nabrojte 10 filmova o Džejmsu Bondu ili navedite imena svih Petrovića koje poznajete. Drugim rečima, postavite svom mozgu neki izazov, ali izazov kome se nazire kraj pošto beskrajni problemi samo pojačavaju stres.

Zakažite lekara za rano jutro

Umesto da celo jutro strepite zbog zvuka zubarske bušilice ili rezultata EKG-a, nacrtajte se pred ordinacijom u rano jutro, kada vam je kortizol prirodno povišen i kad se sve mnogo lakše izdrži.

Probušite rupu u teniskoj loptici i stiskajte je

Sačekajte da vam se napetost u ruci i celom telu maksimalno pojača, a onda popustite stisak. To je način da se opustite.

(old_image)

Sredite fioke u svom stolu

Obuzdajte višak stresa na taj način što ćete se pozabaviti 'projektom' koji zahteva mnogo fizičke energije. Sledeći put kad pomislite: 'Pod stresom sam', zamenite tu misao rečenicom 'Imam višak energije', a onda tu energiju i iskoristite. Uzgred, ljubavna predigra se računa u 'projekat' koji zahteva mnogo fizičke energije!

Pojedite porciju integralne testenine

Ovo jedite obavezno jedan sat pre prvog ljubavnog sastanka. Lekari su ustanovili da konzumiranje složenih ugljenih hidrata povećava koncentraciju serotonina, takozvanog hormona sreće u našem mozgu.

(old_image)

Idite na bazen

Tokom dana u nogama vam se skuplja tečnost koja se zove limfa, a višak limfe izaziva nelagodnost i razdražljivost. Plivanje vraća svu nakupljenu limfnu tečnost ka srcu i napolje iz organizma preko bubrega. Dakle, odlazak u toalet odmah posle plivanja računajte kao oslobađanje od tečnog stresa.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još