CELO TELO PATI: Kako stres utiče na zdravlje?

Stres je nešto sa čim se skoro svaka osoba suočava i to na dnevnom nivou. Njegov uticaj za ljudsko zdravlje je zaista veliki, može se odraziti na skoro sve organe u ljudskom telu i ozbiljno razboleti čoveka.

Osip

Ako vam se događa da se odjednom negde na telu pojavi osip, a inače nemate alergije, vrlo verovatno je da je to posledica nagomilanog stresa.

Kad ste pod dugotrajnim stresom, imunitet slabi i vremenom počinje da reaguje na promene u telu. Ako se u međuvremenu ne smanji količina stresa, na telu počinju da se pojavljiuju crvene tačkice, slične osipu koje jako svrbe.

Oscilacije u težini

- Stres uzrokuje otpuštanje kortizola koji ometa sposobnost tela da obrađuje šećer u krvi i menja način na koji se u telu metabolizuju masti, proteini i ugljeni hidrati, što može da dovede do povećanja ili gubitka težine - objašnjava dr Šana Levin.

Stres može da bude uzrok prejedanja ili izbegavanja hrane.

Konstantne glavobolje

Ako inače nemate problema sa glavoboljama i odjednom shvatite da vas u poslednjih par dana ili nedelja konstantno boli glava, to je jedna od posledica prekomernog stresa.

Stres oslobađa hemikalije koje mogu da prouzrokuju promene u nervima i krvnim sudovima u mozgu, što dovodi do glavobolje.

A ako ste inače skloni migrenama, stres može dodatno da ih pogorša. Takođe je uobičajeno da su vam pod stresom konstantno napeti mišići u telu, što takođe može da prouzrokuje glavobolju.

Čudan osećaj u želucu

Stres može da utiče na probavu, i to na više različitih načina.

- Može da uspori pražnjenje hrane iz želuca, što prouzrokuje gasove i nadutost, i može da pojača grčenje creva što prouzrokuje bol i povraćanje - rekla je dr Debora Rodez za "Reader’s Digest".

Učestale prehlade

Stres ima loš uticaj na ljudski imunitet i čovek može lako da se razboli, i teže da se bori sa upalama i infekcijama.

- Ljudi koji su pod stresom često se na kraju razbole. To može da bude obična prehlada koja inače prođe za par dana, ali sa imunitetom u ovako lošem stanju, čovek će se mnogo duže boriti protiv virusa - objašnjava dr Levin.

Haos u glavi

- Stres ima veliki uticaj i na mentalno zdravlje čoveka. Povećanje hormona kortizola u telu ometa koncentraciju, prouzrokuje probleme sa pamćenjem, a može da prouzrokuje anksioznost i depresiju - rekla je dr Levin.

Opadanje kose

Stres može da dovede do povećanog ispadanja kose. Inače je normalno da svaki dan čovek izgubi par vlasi kose koje se s vremenom obnove, ali kad se to događa pod uticajem stresa mnogo veći broj folikula ulazi u fazu mirovanja što prouzrokuje povećano ospadanje kose.

Takođe, stres može da utiče na imunitet koji napada folikule kose i podstiče veće opadanje kose.

Budite se iscrpljeni

Ako vam je teško da ujutru ustanete iz kreveta, a prespavali ste celu noć, verovatno ste klinički iscrpljeni.

- Stres energetski iscrpljuje jer utiče na ubrzani rad svih telesnih sistema, poput imuniteta i nervnog sistema. Vaše telo to stanje shvata kao posebno iscrpljujući rad i čak celonoćni odmor nije dovoljan da se telo energetski obnovi.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još