Makedonija diže spomenik Tošetu Proeskom

Kako pišu "Novosti" prilikom rebalansa budžeta, proletos je odlukom parlamenta izbrisana stavka kojom je bilo predviđeno izdvajanje milion denara (evro vredi 61,50 denara), namenjenih za podizanje spomen-obeležja i uređenje grobnog mesta Tošeta Proeskog. Međutim, prema medijskim najavama, sada se iz vladinih izvora potvrđuje da će se, u dogovoru sa porodicom nastradalog pevača, ipak, pronaći sredstva za uređenje Tošetovog groba.

Iz resornog Ministarstva transporta i veza, kako je objavljeno, „koje se pojavljuje kao posrednik između porodice Proeski i države“, uveravaju da će „Toše dobiti grobno mesto isto kao makedonski revolucionar Pitu Guli, u mermeru po izboru porodice“. To je dogovoreno za vreme nedavne posete resornog ministra Mileta Janakieskog porodici Proeski u Kruševu.

Direktor Fondacije „Toše Proeski“, Slaven Ristevski, zet pokojnog pevača, izjavio je da očekuje da država ipak pronađe rešenje i pomogne izgradnju spomen-obeležja u Kruševu. Kaže da „čekanja više nema“ – u oktobru se navršava pet godina od smrti Tošeta Proeskog, a na njegovom počivalištu još uvek nema spomen-obeležja.

Na osnovu zahteva javnosti i činjenice da je Toše Proeski posthumno proglašen za zaslužnog građanina Makedonije, u Sobranju (skupštini) Makedonije 2008. doneta je odluka za podizanje memorijalnog spomenika pevaču u Kruševu – u roku od dve godine. No, zbog nekih nerešenih imovinsko-pravnih problema, kako podsećaju mediji u Skoplju, "novom skupštinskom odlukom taj rok je produžen do 2012. godine", pišu Novosti.

Pogledajte još