Divac novi predsednik OKS, Ćurković se povukao

BEOGRAD, 24. februara 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Bivši košarkaški reprezentativac Vlade Divac postao je  predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, pošto je njegov protivkandidat Ivan Ćurković povukao kandidaturu.

Sednica izborne skupštine počela je u 11 sati, a glasanje je trebalo da bude javno. Ćurković je, međutim, posle čitanja svog programa objavio da se povlači iz kandidature, čestitao Divcu i poželeo mu uspeh. 

Vlade Divac rođen je 3. februara 1968. godine u Prijepolju. Osnovnu školu je završio u tom gradu, a srednju u Kraljevu.

Košarku je počeo da igra kao dečak u prijepoljskom Elanu, a u 14. godini, 1982. prešao je u kraljevačku Slogu. Iz Sloge prelazi u Partizan, sa kojim je bio prvak Jugoslavije 1988.

Učestvovao je na završnom turniru Kupa šampiona, a 1989. osvojio je nacionalni kup i Kup Radivoja Koraća. Dres reprezentacije Jugoslavije i Srbije i Crne Gore nosio je na 117 utakmica, a 1990. i 2002. godine osvojio je titulu prvaka sveta.

Evropski prvak bio je 1989, 1991. i 1995. godine, a na Olimpijskim igrama 1988. i 1996. osvajao je srebrne medalje. "Bronze" je osvajao na Svetskom prvenstvu 1986. godine i Šampionatu Evrope 1999.

Godine 1989. počela je njegova američka karijera. Tada su ga na draftu izabrali Los Anđeles Lejkersi, za koje je igrao sedam sezona, potom prešao u Šarlot, a zatim Sakramento, da bi igranje u NBA ligi okončao ponovo u Lejkersima.

Januara 1999. (sezona 1998-1999) odigrao je dve utakmice za Crvenu zvezdu u Evroligi, jer je u to vreme u američkoj profesionalnog ligi trajao štrajk igrača.

U poslednjoj sezoni u karijeri 2004/2005 malo je igrao za Lejkerse zbog problema sa leđima, tako da je 14. jula 2005. objavio završetak profesionalnog igranja.

Divac je uz legendarne centre Karima Abdula Džabara i Hakima Olajdžuvona jedini košarkaš koji je u NBA ligi postigao više od 13.000 poena i ostvario više od 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada.

Posle promene režima vratio se u srpski sport na mesto predsednika košarkaškog kluba Partizan. Klub je naredne četiri godine vodio iz SAD, a u Beogradu je glavni operativac bio Predrag Danilović, Divčev prijatelj i takođe jedan od najuspešnijih ovdašnjih košarkša.

Posle neuspelih pokušaja da kupi aranđelovačku puniocu vode "Knjaz Miloš" i kompaniju "Novosti", otišao je u madridski Real, gde je radio kao specijalni savetnik predsednika kluba Ramona Kalderona za košarkašku sekciju.

Divac je bio jugoslovenski ambasador dobre volje, nosilac trofeja "Vojter Kenedei" kao najhumanija ličnost NBA i srpskog Ordena Nemanje.

Posvećen je humanitarnom radu, po kome je poznat i cenjen u SAD. Devedesetih godina je, sa još šestoricom naših košarkaša, osnovao Grupu sedam za pomoć deci iz tadašnje Jugoslavije.

U septembru 2007. godine pokrenuo je najveću akciju na prostoru Balkana, pod nazivom "Možeš i ti". Cilj akcije je sakupljanje novca za kupovinu napuštenih seoskih domaćinstava u koje bi trebalo da se naseli 7.850 osoba, koji žive u izbegličkim kampovima u Srbiji.

Od profesionalnog igranja se oprostio 22. septembra 2007. u Beogradu.

Divac je u oktobru 2008. imenovan za savetnika potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Oženjen je Snežanom, sa kojom ima sinove Luku i Matiju i kćer Petru (devojčicu koju su usvojili 1999. čiji su roditelji ubijeni na Kosovu).

Pogledajte još