U Rusiji cenzura "Simpsonovih" i "Saut parka"

"Kada novi zakon stupi na snagu, više nećemo moći da emitujemo crtani film "Svrabiša i češko" (The Itchy and Scratchy Show) koji čini deo serije "Simpsonovi", navodi se u saopštenju generalnog direktora televizijske stanice "2x2", Leva Makarova.

U spornom crtanom filmu glavni lik je jedan miš koji koristi oružje u sukobima sa mačkom, što predstavlja parodiju na čuveni animirani film "Tom i Džeri".

Markov je naveo da će "Saut park" od subote moći da se prikazuje posle 23 časa, a sve epizode u kojima se pojavljuje lik po imenu Keni buće zabranjene.

Novi zakon ima za cilj da decu u Rusiji zaštiti od scena nasilja, seksualnih odnosa, psovki i od slika upotrebe droge, alkohola i cigareta, jer se ocenjuje da one mogu da imaju loše dejstvo na njihov razvoj.

Kritičari novog zakona ocenjuju da će ruska crtana seria "Nu, pogodi", u kojoj se pojavljuju likovi koji puše cigarete i lule, biti potpuno uništena ukoliko na nju bude primenjen novi zakon.

Aleksandar Mitročenkov iz kompanije za televizijsku produkciju za mlade je juče međutim izjavio da će biti nastavljeno emitovanje svih epizoda ruske serije.

Agencija Rija novosti je javila da je služba za nadgledanje medija Roskomnadzor saopštila da će mesec dana po njegovom stupanju biti razmotrene posledice novog zakona, što ukazuje na mogućnost da se naći neko drugačije kompromisno rešenje.

Pogledajte još