Od ponedeljka bez očitavanja personalizovanih karata u špicu

U ponedeljak će početi zimski red vožnje, i od tog dana biće pojačane vanredne kontrole uvođenjem deset novih kontrolnih punktova, a na stanicama će biti zadržavani samo autobusi u kojima se putnici pregledaju.
Biće povećan broj autobusa na linijama 37, 23, 78 i 95, a smanjen na linijama 54, 108, 602 i 711, dok će trolejbuska linija 22L biti ukinuta.
Ta odluka doneta je na osnovu praćenja opterećenosti autobusa u saobraćajnim špicevima tokom kojih se preveze blizu 45 odsto putnika tokom celog dana, naveo je Bus plus.
- Do kraja godine biće uvedene papirne nepersonalizovane kartice za jedan, dva i sedam dana jer su analize pokazale da putnici, a među njima posebno strani turisti, imaju najveću potrebu za njima, a opsežnijom studijom biće utvrđeno koji tip časovnih vremenskih karata je potrebno uključiti u tarifni sistem i o tome će javnost ubrzo biti obaveštena - saopštio je Bus plus.
Direkcija za javni prevoz će od ponedeljka ukinuti stajalište "Ada Ciganlija" u Radničkoj ulici ka Mostarskoj petlji za linije 55, 56, 56L, 89, 91, 92 i 511.
Biće ukinuto i stajalište "Ruska", u Radničkoj ulici u smeru ka Čukarickoj padini, za linije br 55, 56, 56L, 89, 91 i 92.
Cilj ovih izmena je smanjenje guzve da bi se celokupan saobraćaj u gradu odvijao bez velikih zadržavanja, naveo je Bus plus.
Član Gradskog veća, Željko Ožegović rekao je da je novi sistem kontrole putnika dao veoma dobre rezultate i da je broj očitavanja karata u vozilima porastao za 50 odsto.
- Kontrolori dnevno pregledaju karte oko 100.000 putnika, odnosno 15 odsto korisnika. Prilikom uvođenja novih mera bilo je problema sa putnicima zatečenim bez karte koji nisu želeli da napuste vozilo, ali broj tih slučajeva se iz dana u dan smanjuje - rekao je Ožegović.
Ožegović je zamolio putnike da od 3. septembra, kada će početi nova školska godina, u najvećoj mogućoj meri poštuju pravila prilikom ulaska i izlaska iz vozila kako ne bi bilo gužve.
- Potrudilii smo se da najvažnije analize budu završene do 1. septembra kako bismo izašli u susret putnicima koji imaju mesečne personalizovane karte da ne moraju više da ih očitavaju u špicevima - i apelovao da ih očitavaju van špica, rekao je Ožegović.
U saopštenju se ističe da je veoma važno da građani razumeju da i dalje vožnja bez karte neće biti moguća i da će biti učinjeno sve da se to spreci.
Pogledajte još