U nedelju međunarodni aeromiting Batajnica 2012

Učešće na aeromitingu koji organizuje Ministarstvo odbrane, potvrdila su vazduhoplovstva Austrije, Bugarske, Danske, Italije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovenije, Turske, Francuske i Madjarske.

Svoje delegacija poslaće i oružane snage Ukrajine, Crne Gore, BiH, Velike Britanije i Švedske.

Na početku aeromitinga više od 30 aviona i helikoptera Vojske Srbije učestvovaće u defileu (preletu) a, prema najavama, gledaoci će moći da vide lovačke avione Mig-21 i Mig-29, jurišni avion Orao, školsko-borbeni Supergaleb, transportne An-2 i An-26, školske avione Utva-75 i Lasta, kao i helikoptere Gazela, Mi-8 i Mi-17.

Osim preleta i pojedinačnog nastupa, piloti Vojske Srbije prikazaće i razne taktičke radnje poput simulacije bliske vazdušne borbe, pružanja lovačke zaštite jurišnoj avijaciji, vatrene podrške trupama na zemlji ili gašenja požara iz vazduha.

Svoje umeće predstaviće i ruska akro-grupa "Striži", koja leti na avionima Mig-29, dok će ruska kompanija za proizvodnju aviona MiG predstaviti najnoviji model čuvenog lovca Mig-29 u varijanti M2.

Posetioci će imati prilike da vide i najmodernije avione poput švedskog Gripena, Jurofajtera, francuskog Rafala, američkog F-16 i druge.

Srpska vojska formirala je vazduhoplovstvo 1912. godine odlukom vojvode Radomira Putnika. U to vreme Srbija je bila jedna od svega 15 zemalja na svetu koja je imala vazduhoplovstvo i jedna od prvih pet država koja je svoju avijaciju upotrebila u borbenim dejstvima, prilikom opsade Skadra 1913. godine tokom balkanskih ratova.

BEOGRAD, 1. septembra 2012. (Beta)

Pogledajte još