Stopala su ogledalo zdravlja

Da, dobro ste pročitali, stopala nam mogu reći mnogo o našem zdravlju - promena hoda može biti znak dijabetesa, a oticanje signalizira na probleme s visokim pritiskom, piše sajt "24sata.hr".

Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća, a peckanje u nogama može biti znak dijabetesa ili manjka vitamina B. Bol u nogama nemojte automatski pripisivati visokim potpeticama ili neudobnim cipelama. On može biti znak miniloma kostiju koji povećava rizik od osteoporoze. Ako ste primetili da vaš hod nije isti kao pre, to može biti znak polaganog gubljenja osećaja u nogama. Oko 30 odsto takvih slučajeva povezano je s dijabetesom pa obavezno posetite lekara, savetuju stručnjaci.

Isto tako, ako u nogama osecate peckanje, moguće je da imate dijabetes ili manjak vitamina B, ali i neke bolesti bubrega. Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dole, znak su problema s plućima, srcem ili jetrom. Žuti i zadebljali nokti obično su simptom gljivične infekcije, ali lekari upozoravaju da takvi nokti mogu biti i znak reume ili plućnih bolesti, dok beli nokti upozoravaju na rizik od psorijaze.

Kad prsti menjaju boju

Rajnaudova bolest ili stezanje arteriola u prstima ogledaju se u promeni boje prstiju. Oni mogu da postanu plavi, beli ili crveni i da se onda vrate u prirodnu boju kože. Mnogo češće, uzrok takvih promena može biti stres ili nagla promena temperature tela.

Crne tačke na stopalima ne treba zanemariti jer mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta i da izgleda kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože je čest na nožnim prstima, pa se obavezno posavetujte sa lekarom.

Bol u peti, koji je obično najjaci kada ujutro prvi put stanete na nogu, ređe može biti znak za tumor, infekciju kosti ili lom. Češće je prouzrokovan preteranim vežbanjem, artritisom ili neodgovarajućim cipelama (premalim, preuskim...).

Ženske boljke

Osam od deset žena pati od Mortonovog neuroma - zadebljanja izmedu trećeg i ćetvrtog prsta, dok su iznenadni grčevi u stopalima znak slabe cirkulacije

Neočekivani i oštri bolovi u stopalima ili prstima na stopalima najčešće su znak umora ili preterane fizičke aktivnosti. Ipak, strucnjaci kažu da takvi grčevi mogu biti simptomi neravnoteže nivo magnezijuma, kalcijuma i vitamina D u telu i znak dehidracije i vrlo slabe cirkulacije pa se preporučuje poste lekaru.

Otečena stopala posledica su dugotrajnog stajanja ili dugog putovanja avionom, a najčešća su kod trudnica. Ipak, ukoliko stopala duže ostaju natečena, mogu biti znak ozbiljnijih problema s bubrezima, krvlju...

Pogledajte još