Prva žrtva virusa sa Nila, potvrdila ministarka zdravlja!

Od groznice Zapadnog Nila u Beogradu preminula jedna osoba, potvrdila je ministarka zdravlja.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović potvrdila pisanje medija da je Pančevka preminula od groznice zapadnog Nila.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović jutros je izjavila da je groznicom koju prenose tigrasti komarci zaražena 21 osoba, ali da situacija nije alarmantna i da nema razloga za paniku.

Prema podacima Instituta Torlak, gde se rade analize, kako je rekla, kod 21 osobe je potvrđena infekcija, a sve zaražene osobe su starosti između 52 i 82 godine.

Te osobe su se, prema njenim rečima, lečile kako na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, tako i na odelenjima u drugim delovima Srbije.


Kako se prenosi?

Olga Dulović je za RTS rekla da najveći broj zaraženih nije putovao u predele u kojima je bilo zaraženih poput Grčke i napomenula da se zaraza ne prenosi direktno sa čoveka na čoveka, već je prenose komarci.

Kako se manifestuje?

Dulović je objasnila da se bolest manifestuje na više načina, tako što oboleli imaju sliku encefalitisa i lekari to brzo prepoznaju, ali oboljenje se može javiti i kod onih kod kojih se ne javlja slika encefalitisa.

Pogledajte još