Zašto svaka druga žena ne želi porodicu?

Mnoge od njih radije žele da imaju novac za sebe i uživaju sa partnerom, kao i da se fokusiraju na karijeru, nego da zasnivaju porodicu.

Istraživanje sprovedeno među 3.000 žena starosti od 28 do 45 godina pokazalo je da se 22 odsto njih ne slaže sa svojim muževima ili partnerima u vezi sa tim kada bi trebalo imati decu. Anketom se došlo do rezultata da 36 odsto njih još nisu bile sigurne da li ikada žele da zasnuju porodicu.

Međutim, više od polovine kaže da ne žele decu jer još nisu srele gospodina Pravog. Kritično je to što se čak 54 odsto njih izjasnilo da su "emocionalno neplodne", jer još nisu našle partnera i da je to jednako bolno kao i da su stvarno neplodne.

- Imamo primere u našoj okolini da je neko "emocionalno neplodan". Lekari u tom slučaju ne mogu da pomognu. Oni su bez dece ne po sopstvenom izboru već zato što nemaju partnera ili partner ne želi decu - kaže dr Brigid Mos.

(old_image)

Ona napominje da je postalo sve učestalije govoriti o neplodnosti sa prijateljima i porodicom.

- Žene su sada otvorenije kada se priča o tome. Međutim, sigurno je jako teško priznati da želite dete, ali niste sreli nikoga sa kim biste mogli da osnujete porodicu - kaže dr Mos.

Ona kaže da je najbolje vreme da se zatrudni do 35 godine, ali da praksa pokazuje da kada je vreme za porodicu, žene nemaju partnere ili nisu finansijski osigurane.

Neke smatraju da će ukoliko budu morale začeti bebu pomoću donatora sperme.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još