Obama prihvatio kandidaturu za predsednika

ŠARLOT, 7. septembra 2012. (Beta-AFP) - Predsednik SAD Barak Obama zvanično je prihvatio kandidaturu Demokratske partije za predsedničke izbore 6. novembra.

"Prihvatam vašu nominaciju za funkciju predsednika Sjedinjenih Država", kazao je Obama u četvrtak u obraćanju na konvenciji svoje stranke u Šarlotu u Severnoj Karolini.

On će se na izborima nadmetati s republikancem Mitom Romnijem i pred njim je, kako se procenjuje, težak zadatak posle četvorogodišnjeg mandata obeleženog ekonomskom krizom.

U govoru, aktuelni američki predsednik podsetio je na slogan "nada" pod kojim je pobedio na prethodnim izborima i istakao da je "ta nada sada pred iskušenjem".

Obama je govorio i o "ceni rata, jednoj od najgorih ekonomskih kriza u našoj istoriji i političkoj blokadi zbog koje smo se zapitali da li je još moguće biti na visini problema našeg vremena".

"Ali znajte... naši problemi se mogu rešiti. Možemo da se suočiti s teškoćama. Put koji nudimo je možda teži, ali nas vodi ka boljem svetu", kazao je aktuelni predsednik SAD.

"Ako sada odustanete, ako pustite da vas ubede cinizmom po kojem promena za koju smo se borili nije moguća, promene neće ni biti. Ako odustanete od ideje da vaš glas pravi razliku, onda će drugi glasovi popuniti tu prazninu", istakao je Obama.

Pogledajte još