Valensa traži pomilovanje za Pusi Rajot

VARSSAVA, 7. septembra 2012. (Beta) - Bivši poljski predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, Leh Valensa uručio je u petak pismo za ruskog predsednika Vladimira Putina, sa apelom da pomiluje pankerke iz grupe Pusi rajot, zato što su se one samo borile rečju za svoje stavove, mada na loš način.

"Takva kazna, fizičko iscrpljivanje i izolacija ne bi trebalo da se primenjuje na ljude koji se bore rečima i propagiraju svoje poglede u društvu, čak i na tako šokantan način", napisao je Valensa Putinu u pismu koje je uručeno ambasadi Rusije u Varšavi.

Valensa je u pismu naglasio da on lično ne odobrava način na koji se članice pankerske ruske grupe bore za slobodu govora.

"Posebno smatram da nisu u redu nikakvi postupci koji bi skrnavili hramove vere. Ne smeju da se za političku borbu zloupotrebljavaju verski objekti. Nisam ni pristalica forme koje su odabrale članice grupe", objasnio je Valensa.

Bez obzira na to kako on licno gleda na incident Pusi rajot u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, za koji su tri članice grupe osudjene na dve godine radnog logora, Valensa je ipak zamolio predsednika Rusije da u tom slučaju iskoristi svoje pravo na pomilovanje osudjenih devojaka.

Pogledajte još